vrijdag, 22. augustus 2014 - 10:36 Update: 22-08-2014 11:16

Consumptie al drie maanden op rij niet meer gekrompen

Consumptie al drie maanden op rij stabiel
Foto: Archief EHF
Den Haag

De consumptie van huishoudens is al drie maanden op rij stabiel te noemen. 'In juni hebben consumenten evenveel besteed aan goederen en diensten als in juni 2013', meldt het CBS vrijdag.

'Ook in april en mei lagen de bestedingen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De stabilisatie volgt op bijna drie jaar van vrijwel onafgebroken krimp. Ten opzichte van de hoogconjunctuur in het tweede kwartaal van 2008 ligt de consumptie ongeveer 5 procent lager', aldus het CBS.

Ook in juni werd de consumptie nog gedrukt door een lager aardgasverbruik. Net als in voorgaande maanden verstookten huishoudens minder gas dan een jaar eerder. Zonder het verbruik van energie zou de consumptie in de eerste helft van 2014 licht gegroeid zijn, zo heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

In juni minder besteed aan duurzame goederen
Consumenten gaven in juni 0,8 procent minder uit aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, meubels en auto’s. De bestedingen aan duurzame goederen trokken de afgelopen maanden juist weer aan, na ruim twee jaar met een sterke krimp. Van alle bestedingen zijn die aan duurzame goederen het meest gevoelig voor de conjunctuur.

Aan voedings- en genotmiddelen gaven huishoudens 2,6 procent meer uit dan een jaar eerder. Aan overige goederen, waaronder gas, besteedden ze 4,6 procent minder. Aan diensten ten slotte gaven consumenten 0,6 procent meer uit dan een jaar geleden. 

Omstandigheden voor consumptie verbeterd
De omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens zijn per saldo verbeterd. Consumenten zijn minder negatief over de  werkloosheid in de komende 12 maanden en de ondernemers in de industrie zijn minder somber over hun toekomstige personeelssterkte, zo blijkt uit de Consumptieradar van augustus 2014. Er zijn ook verslechteringen. De belangrijkste daarvan is dat consumenten somberder zijn geworden over hun eigen financiële situatie.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):