vrijdag, 23. mei 2014 - 10:27 Update: 03-07-2014 0:36

Creatieve 50-plussers genieten nog van seks

Foto van vrijende vrouw | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

50-plussers met een partner zitten lekker in hun vel.

Dat geldt vooral voor mannen. Maar liefst 90% van hen voelt zich naakt op zijn gemak, tegenover 60% van de vrouwen. “Een verrassend hoge uitkomst”, aldus Liesbeth Woertman, Hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. 

Seks goed bespreekbaar
Ook opvallend; seks is goed bespreekbaar onder de vijftigplussers. 70 % van de stellen voelt zich vrij om met hun partner over seks te praten. Saillant detail: 80% praat zowel in als buiten bed over seks, 10% alleen in bed en 10% alleen daarbuiten. Dat blijkt uit het onderzoek van Plus Magazine in samenwerking met Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit. 

Bijna de helft van de 50-plussers vrijt minstens één per week en 34 procent van de ondervraagden geeft zijn of haar seksleven een 8 of hoger. Maar 'goede seks' is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 49 procent van de Pluslezers heeft in bed last van zijn lichaam.

Wanneer dat niet meer doet wat ze willen, worden de 50-plussers creatief. Ze kiezen andere houdingen, praten over de problemen met hun partner of vragen een arts om hulp. Zo weten de meeste Pluslezers (69%) nog lekker te vrijen ondanks hun problemen. 'Mijn heup is aan het slijten, daarom vrijen we nu in andere houdingen. Voor de pijn gebruik ik een pijnstiller'.

Mannen noemen erectieproblemen (59%), moeite met opgewonden raken (28%), veel tijd nodig hebben om klaar te komen (22%) en minder zin in seks (21%) als beperking. Voor vrouwen zijn de grootste problemen minder zin om te vrijen (37%), stramheid en stijfheid (33%) en een droge vagina (31%). Ineke Mouthaan van Rutgers WPF: “Seks kan leuk blijven, ook al moet het anders door leeftijd of ziekte.”

Twintig procent van de Pluslezers vrijt helemaal niet meer. Over de reden zijn mannen en vrouwen het niet eens; ze wijzen met de vinger naar elkaar. 36% van deze mannen geeft aan dat ze niet meer vrijen 'omdat zij niet wil', terwijl slechts 18% van deze vrouwen dit zelf aangeeft. 44% van de vrouwen zegt dat ze niet meer vrijen omdat hun man dit niet meer kan. Slechts 31% van de mannen beaamt dit.

Categorie:
Tag(s):