dinsdag, 25. februari 2014 - 17:18 Update: 03-07-2014 0:41

Crimineel Nederlands duo op Nationale Opsporingslijst gezet

foto van polizei | fbf
Foto: fbf archief
Amsterdam

Het voortvluchtige criminele duo dat in Nederland tot gisteren heeft huisgehouden, is dinsdagavond niet door de politie in de Duitse stad Gronau aangetroffen. Dat meldt de lokale Duitse politie dinsdagavond.

Arrestatieteams verzamelden zich dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur in het Stadtpark in Gronau, alwaar het duo gezien zou zijn. Ze zouden zich volgens een binnengekomen tip mogelijk ophouden op een camping aldaar. Enkele agenten zochten in de nabij gelegen volkstuinen. Ook de camping ene omgeving werd afgezocht maar zonder resultaat. 

Nationale Opsporingslijst

'Er is besloten Antonio van der P. en Enise B. op de Nationale Opsporingslijst te zetten, nadat zij in twee weken tijd vier misdrijven pleegden. De politie is met man en macht op zoek naar het levensgevaarlijke stel', zo laat Opsporing Verzocht dinsdagavond weten. De politie kreeg naar aanleiding van de uitzending van dinsdagavond 35 tips over het tweetal binnen.

Gezocht

Antonio Marcos van der P. (25), die samen met Enise M. (19) wordt gezocht is al eerder voor een reeks gewelddadige incidenten met justitie in aanraking geweest. Op 15-jarige leeftijd werd de jongen uit Harkema veroordeeld voor een steekpartij en kreeg daarvoor jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. In 2005 wist hij te ontsnappen tijdens begeleid verlof waarna hij diverse overvallen deed.

Man op camping neergeschoten

Op maandagmiddag 24 februari is er ingebroken bij een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede. Een man en een vrouw die een caravan op de camping hebben staan, zagen dat een andere man en vrouw aan het inbreken waren bij een caravan. De man die de inbrekers overliep, werd beschoten en raakte gewond. Hij werd met een schotwond door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens het politieonderzoek ontstond het sterkte vermoeden, dat de verdachten van dit incident de landelijke gezochte verdachten Van Der P. en B. zijn.

Gijzeling gezin

Na het schietincident aan de Oude Buurserdijk gijzelde het vluchtende tweetal Van der P. en B. maandagavond op de Arendsweg een gezin.
Het gezochte stel is rond 20.00 uur vertrokken in de blauwe Honda CRV (kenteken 71-DP-LK) van het gezin. De twee namen de vader van het gezin mee. Om 20.40 uur zetten zij de gegijzelde man in Ahaus (Duitsland) uit zijn wagen en kon hij de politie alarmeren.
 

Auto’s
De twee verdachten gingen er na de gijzeling in Enschede vandoor in een blauwe Honda CRV met het kenteken 71-DP-LK. Eerder maakte de verdachten gebruik van een zwarte Daihatsu Cuore met kenteken 47-JKG-4, een rode Renault Clio met het kenteken 46-JB-GS en een blauwe Renault Laguna gekentekend 98-GG-PP.