vrijdag, 7. november 2014 - 13:50 Update: 08-11-2014 17:07

Criminele sites wereldwijd offline gehaald

Foto van computers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In een wereldwijde operatie van politie- en justitiediensten tegen illegale marktplaatsen op internet zijn gisteren en vandaag honderden criminele websites offline gehaald. Bezoekers van sites op het verborgen, zogenoemde deepweb krijgen inmiddels een waarschuwing te zien van justitie en politie dat de websites in beslagzijn genomen.

De internationaal gecoördineerde operatie onder de codenaam Onymous is woensdag in gang gezet met de aanhouding in San Francisco van Blake B., op internet ook wel bekend als Defcon, hoofdverdachte achter de illegale online marktplaats Silk Road 2.0. Deze website, een criminele onderneming, was net als een reeks andere illegale marktplaatsen alleen te bezoeken via de webbrowser TOR, waarmee anoniem op internet kan worden gesurft. Tijdens het onderzoek bleek dat de internetserver van Silk Road 2.0 enige tijd in Nederland heeft gestaan.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zijn ook in Nederland door de politie computerservers in beslag genomen. Er worden op de criminele marktplaatsen wereldwijd illegale goederen en diensten aangeboden, waaronder (hard)drugs, gegevens van gestolen creditcards, gereedschap om computers te hacken, vals geld, valse identiteitsbewijzen, vuurwapens, explosieven en liquidaties op bestelling.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: