donderdag, 29. mei 2014 - 19:53 Update: 03-07-2014 0:35

Crisis voorbij maar portemonnee op slot

foto van kopen | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

34% van de Nederlanders denkt dat de crisis voorbij is. Dit zijn vooral hoger opgeleide mannen met een bovenmodaal inkomen die goed kunnen rondkomen.

20% van hen merkt in zijn dagelijkse leven dat het beter gaat met de economie. Het overgrote deel van de Nederlanders denkt niet dat de crisis voorbij is en merkt daar ook niets van in de dagelijkse praktijk. Een op de vijf Nederlanders vindt zelfs dat het slechter gaat. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud naar de beleving van de crisis op de uitgaven van Nederlanders, dat het Nibud heeft uitgevoerd met behulp van creditmanagementorganisatie GGN. In het Nibud-rapport 'De crisis voorbij' blijkt verder dat bijna 65% van de Nederlanders het afgelopen jaar heeft bezuinigd en 67% dit ook komend jaar zal doen.

Meer uitgeven

Bijna 30% van de Nederlanders verwacht dit jaar meer te gaan uitgeven dan vorig jaar. En 44% van hen verwacht dat te doen omdat ze denken dat de economie aantrekt. 

Vakantie

52% van de Nederlanders heeft bezuinigd op vakantie. Hierbij ziet het Nibud een duidelijk verschil tussen lage inkomens en hoge inkomens: 69% tegen 36% bezuinigt hier op. Nagenoeg alle huishoudens die niet kunnen rondkomen, bezuinigen op de vakantie. 

Portemonee op slot

Het Nibud ziet dat de Nederlander zijn portemonnee nog goed op slot houdt. Voor hen is de crisis nog niet voorbij. Begrijpelijk in deze tijd van hoge werkloosheid en onzekere economie. Het Nibud concludeerde eerder dit jaar al, dat gezinnen met kinderen die rond moeten komen van het minimum, iedere maand geld tekort komen om alle rekeningen te kunnen voldoen

Categorie: