donderdag, 3. juli 2014 - 16:02 Update: 03-07-2014 16:03

D66: Maak van Utrecht een Shelter City

Shelter City, Utrecht
Foto: fbf archief
Utrecht

D66 wil dat internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijk in Utrecht opgevangen moeten kunnen worden om weer op adem te komen.

Vandaag dient de fractie daarom een voorstel in om van Utrecht een Shelter City te maken. D66-raadslid Anne-Marijke Podt: “Utrecht is door de VN in 2012 al uitgeroepen tot eerste Nederlandse mensenrechtenstad. Het initiatief van de Shelter City sluit daar goed op aan en laat zien dat Utrecht voor iedereen een open en tolerante stad is!”

Waardevol werk

Het idee van de Shelter City is een initiatief dat internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijk, voor een periode van 3 maanden, opvangt in Europese steden om ze op adem te laten komen, trainingen te laten volgen en ze hun netwerk te laten uitbreiden, om vervolgens hun waardevolle werk in de eigen land voort te zetten. Podt: “Shelter Cities werken echt. Dat zie je bijvoorbeeld in Den Haag, waar mensenrechtenverdedigers veilig worden opgevangen en tegelijk heel actief hun ervaringen delen. Utrecht moet hier wat ons betreft ook in voorop lopen. Wij zijn dan ook blij dat ons voorstel op brede steun in de raad kan rekenen.”

 

Samenwerking

Het initiatief is een samenwerking tussen de gemeente, het ministerie, woningbouwcorporatie Mitros, de Universiteit Utrecht en de ngo’s Peace Brigades International en Justitia et Pax. De D66’er benadrukt hoe belangrijk de goede samenwerking is: “Het is fantastisch dat alle betrokken partners in de stad hierin enthousiast samenwerken. Utrecht maken we samen. Dat is ook belangrijk, omdat we hiermee laten zien dat Utrecht een gastvrije stad is.” 

Provincie: