woensdag, 19. februari 2014 - 15:31 Update: 03-07-2014 0:42

Daling aantal plofkraken

Daling aantal plofkraken
Foto: fbf archief
Daling aantal plofkraken
Foto: fbf archief

Het aantal plofkraken in Nederland daalde in de tweede helft van 2013 met meer dan 60% van 93 in de eerste helft van 2013 naar 36. Daarmee kwam het totaal in 2013 op 129, twee meer dan in 2012. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.

De daling is het resultaat van de intensieve samenwerking tussen banken en politie die vanaf juni zorgde voor tientallen arrestaties. Banken investeren daarnaast tientallen miljoenen euro’s in maatregelen die er op gericht zijn om de plofkraak te laten mislukken, het geld onbruikbaar te maken en om de pakkans te vergroten. Plof- en ramkraken veroorzaken veel schade aan gebouwen en geldautomaten terwijl de daders nauwelijks buit maken.

Meer geweld
Vrijwel iedere plofkraak wordt gepleegd in combinatie met een ram, waarbij de ram-auto regelmatig in brand gestoken wordt achtergelaten. Banken nemen maatregelen om de schade voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken maar zien tegelijkertijd dat criminelen steeds meer geweld gebruiken.  In een recente veroordeling wees de rechter op het gevaar dat plofkrakers voor de omgeving veroorzaken en legde een hoge gevangenisstraf van 8 jaar op.

Toekomstbestendige maatregelen
Banken zullen daarom de samenwerking met politie en Openbaar Ministerie in 2014  nog verder intensiveren zodat er meer zaken kunnen worden opgelost. Om het aantalplofkraken verder te laten dalen gaan banken onverminderd door met het ontwikkelen van toekomstbestendige maatregelen. Een belangrijke uitdaging daarbij is dat een wapenwedloop waarbij criminelen steeds zwaardere middelen inzetten moet worden voorkomen.

 

Provincie: