zondag, 28. september 2014 - 22:20

De Leeuw slecht Willem II vanaf de stip

Groningen

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) FC Groningen heeft zondagmiddag een driepunter bijgeschreven in de Nederlandse Eredivisie. Promovendus Willem II hoopte op een goed resultaat in de Groningse Euroborg, maar bleek door een doelpunt van Michael de Leeuw niet opgewassen tegen de Trots van het Noorden: 1-0.

FC Groningen begon zondag met De Leeuw aan de thuiswedstrijd tegen Willem II. De aanvaller viel woensdag in de bekerwedstrijd tegen Barendrecht uit met een hoofdwond en liet vrijdag vanwege een uitvaart de training schieten. Toch kreeg hij van trainer Erwin van de Looi een basisplaats voor het duel in de middenmoot. Bij Willem II begon de van een knieblessure herstelde Terell Ondaan op de bank. Hij zou in de tweede helft als invaller binnen de lijnen verschijnen. Jerson Cabral, Samuel Armenteros en Ben Sahar vormden de voorhoede.

Willem II had in de Eredivisie haar laatste 21 uitwedstrijden op een zondag niet gewonnen. De laatste uitwinst op een zondag was op 1 november 2009 op bezoek bij RKC Waalwijk: 0-1. Wat die statistiek betreft hoefde FC Groningen dus weinig te vrezen, maar desalniettemin had het reden om te waken voor de Tilburgse promovendus. Nog niet zo lang geleden werd met 1-2 gewonnen van Feyenoord.

In de Euroborg konden de plaatselijk FC en Willem II lange tijd geen potten breken. Kansen werden nauwelijks gecreëerd in de Groene Hel. Het doelpunt van De Leeuw in de dertigste minuut mocht dan ook verrassend worden genoemd, al was het veelzeggend dat het een strafschop betrof. Cabral maakte hands in de muur. De Leeuw schoot het speeltuig snoeihard in de kruising: 1-0. Het was zijn eerste doelpunt als basisspeler dit seizoen. Zijn laatste goal als basisspeler was overigens ook vanuit een penalty. Dat was op 9 februari 2014 in het thuisduel met SC Heerenveen (1-3 verlies).

Het doelpunt uit de strafschop zou uiteindelijk het enige wapenfeit van dit duel blijken. Een ietwat karige eindstand, vergeleken met de dertig doelpunten die zaterdag vielen. Desondanks zal FC Groningen daar maling aan hebben. Door de verkregen zege is het opgeklommen naar de subtop. Willem II, dat vandaag in de eerste helft minimaal één strafschop had moeten krijgen, blijft in de middenmoot staan. De Tricolores maakten vanmiddag een goede indruk in Groningen.