dinsdag, 8. juli 2014 - 20:58

De nieuwe Wmo in 2015 van start

Wmo
Foto: Archief FBF
Den Haag

De Eerste Kamer stemde vandaag in met de nieuwe Wmo 2015. Hiermee is de nieuwe wet een feit. De stemming volgde na een constructief debat met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Plasterk (BZK). Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren met ondersteuning van de gemeente.

De Wmo 2015 treedt 1 januari 2015 in werking. Gemeenten krijgen hiervoor 3,6 miljard euro extra. De totale korting op de Wmo 2015 bedraagt 0,7 miljard euro. Deze wet draagt er ook aan bij dat de langdurige zorg betaalbaar blijft.

Van Rijn: 'Ik ben blij dat we met elkaar deze historische stap hebben kunnen maken. Uit het debat bleek brede steun voor de doelen en uitgangspunten ban de wet, bij voor-en tegenstanders.'

De staatssecretaris houdt de komende maanden nauw contact met de wethouders. Er worden wethoudersbijeenkomsten georganiseerd door het hele land. Tijdens deze bijeenkomsten spreekt Van Rijn de wethouders over de voortgang van de transitie. Op deze manier houdt de staatssecretaris vinger aan de pols en kan hij tijdig handelen waar nodig. Daarnaast wisselen wethouders kennis en ervaringen met elkaar uit.

Van Rijn: 'Ik vind het heel belangrijk dat ik de komende maanden de transitie samen met wethouders blijf doen, want hervormen doe je samen. Ik hou niet één vinger aan de pols, maar tien. Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten ondersteuning bieden die aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis.'