donderdag, 20. november 2014 - 11:13 Update: 20-11-2014 17:17

De Volkswagen Golf is klaar voor brandstofcel

De Golf is klaar voor brandstofcel
Foto: Volkswagen
Leusden

De Volkswagen Golf is klaar voor alle (toekomstige) aandrijfvormen.

De Golf Variant HyMotion laat zien dat hij ook klaar is voor de brandstofcel. Het prototype debuteert vandaag op de autoshow van Los Angeles.

In de brandstofcel van de Golf Variant HyMotion gaan waterstof en zuurstof een koud verbrandingsproces aan. Het enige ‘afvalproduct’ is zuiver water. De elektrische energie die bij het proces vrij komt, wordt gebruikt om een 100 kW/136 pk sterke elektromotor aan te drijven.

Praktisch concept

De Golf Variant HyMotion sprint in 10 seconden van 0-100 km/h. De waterstof wordt opgeslagen in vier tanks van koolstofvezel en de totale actieradius bedraagt 310 km. Dankzij het MQB-platform waarop de Golf is gebouwd, heeft de waterstof-Golf dezelfde interieur- en vrijwel dezelfde bagageruimte als een reguliere Golf Variant.

Strategie: een Golf voor iedereen

Door zijn slimme MQB-platform is de Golf geschikt voor alle actuele aandrijfvormen.  Vandaag is hij er al als TSI (benzine), TDI (diesel), TGI (aardgas), GTE (plug-in hybride) en als e-Golf (vol-elektrisch). In tegenstelling tot andere merken ziet Volkswagen ook voor de brandstofcel een toekomst in een bestaand productiemodel dat in grote oplages wordt gebouwd. Dit vanwege de positieve gevolgen voor de kostprijs en praktische bruikbaarheid. Op dit moment test Volkswagen uitgebreid met een vloot brandstofcelauto’s in de Amerikaanse staat Californië.

Voorwaarden voor een waterstoftoekomst​

Met de Golf Variant HyMotion laat Volkswagen zien dat het klaar is voor de aandrijving van de toekomst. Belangrijke voorwaardes zijn uiteraard dat er een netwerk van tankstations komt én dat waterstofproductie plaatsvindt met behulp van hernieuwbare energiebronnen.

 

Categorie: