zondag, 4. mei 2014 - 9:53 Update: 13-09-2018 21:00

Deel bewoners door brand getroffen winkelcentrum Zwijndrecht niet naar huis

Foto van brandweer bij container | Archief EHF
Foto: Archief EHF
zwijndrecht

Een deel van de bewoners van het zondag door brand getroffen winkelcentrum in Zwijndrecht kunnen niet terug naar hun woning. Dit heeft de gemeente Zwijndrecht zondagmiddag bekendgemaakt.

Van een aantal woningen is bekend geworden dat van de nutsvoorzieningen de elektriciteit niet werkt. Dit betreft de woningen van de mensen waarvan aan het einde van de middag bekend zou zijn of zij konden terugkeren. Naar verwachting gaan de herstelwerkzaamheden mogelijk tot in de nacht duren.

In verband hiermee is besloten om deze groep bewoners tijdelijk onder te brengen in een hotel of bij familie of vrienden. Om 17.30 uur wordt alleen voor deze groep bewoners een extra bijeenkomst georganiseerd in Xiejezo, Grote Beerstraat 10, in Zwijndrecht. 
De bewoners van de woningen direct boven de brandhaard kunnen voorlopig niet terug in hun huizen, omdat alle nutsvoorzieningen onbruikbaar zijn geworden. Zij worden zo veel als mogelijk opgevangen door familie en vrienden.
Waar nodig zorgt de gemeente tijdelijk voor vervangende woonruimte.

Bij een zeer grote brand in de nacht van zaterdag op zondag in een winkelcentrum aan het Hoveniersplein in Zwijndrecht, zijn tientallen bewoners van de bovenliggende woningen geëvacueerd. Dit meldt de brandweer zondag. 

Afvalcontainer
De brand ontstond rond 02.00 uur in een afvalcontainer die tegen een pand van het winkelcentrum stond. De brand sloeg vervolgens over op het pand van de Trekpleister en breidde zich zeer snel uit naar naastgelegen winkelpanden.

'Brand waarschijnlijk aangestoken'
De burgemeester van Zwijndrecht, Dominic Schrijer, heeft zondagochtend op een personferentie gezegd dat het waarschijnlijk om brandstichting gaat. 

Bovenliggende woningen ontruimd
Politie- en brandweerpersoneel hebben vervolgens de bewoners van de 46 bovenliggende woningen geëvacueerd. Er zijn geen gewonden gevallen, de geëvacueerden zijn elders opgevangen.

De brandweer is met groot materieel ter plaatse gegaan om de brand te bestrijden en probeerde te voorkomen dat de brand zich nog verder uitbreidde. 

Update:Sein 'brand meester'
De brandweer heeft zondagochtend het sein 'brand meester' gegeven. Brandweer verwacht nog 4 à 5 uur nodig te hebben voor nablussen.

Informatiebijeenkomst omwonenden
Zondagmiddag om 13.00 uur vond er een informatiebijeenkomst plaats, specifiek voor de bewoners van de woningen boven de winkelpanden. Dit heeft de gemeente Zwijndrecht zondag laten weten. 
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: