donderdag, 2. oktober 2014 - 12:17 Update: 02-10-2014 16:21

'Defensie wist al 1987 over onvoldoende bescherming tegen chroom-6 verf'

'Staf wist van giftige verf defensie'
Enschede

In 1987 was het bij defensie bekend dat personeel onvoldoende beschermd was tegen de kankerverwekkende stoffen in de verf. Dit blijkt uit documenten waar de NOS de hand opheeft weten te leggen.

Uit de documenten blijkt dat de Arbeidsinspectie in 1987 een onderzoek aankondigde naar chromaathoudenden stoffen op de vliegbasis Twente. In 1993 werd er door de inspectie een proces-verbaal opgemaakt van verboden handelingen in de spuithangar van de toenmalige vliegbasis.

De toenmalige commandant van de vliegbasis zegt in 1995 dat ‘het aantal werknemers dat wordt blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen niet groter mag zijn dan strikt noodzakelijk’. Door de NOS is een reactie gevraagd van de voormalige commandant, maar die mag van defensie niet reageren.

Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, zegt tegenover de omroep zeer verbaasd te zijn over de uitspraak van de commandant. ‘Niet meer blootstelling dan strikt noodzakelijk? Helemaal niemand had blootgesteld hoeven worden aan chroom-6! In 1994 was absoluut bekend hoe het personeel beschermd moest worden.’

Provincie:
Tag(s):