maandag, 13. oktober 2014 - 10:27 Update: 13-10-2014 14:30

Dekker laat nieuwe spelers toe binnen publieke omroep

Publieke omroep krijgt forse concurrentie
Foto: Archief FBF
Publieke omroep krijgt forse concurrentie
Foto: Archief FBF
Den Haag

De taak voor de publieke omroep wordt fors aangescherpt. Dat staat te lezen in nieuwe plannen van staatssecretaris Dekker. Zo krijgen de omroepen te maken met nieuwe spelers.

De publieke omroep wordt dus opengesteld voor andere partijen dan de huidige 8 omroepen. Creatieve jonge makers, maar ook maatschappelijke en culturele instellingen krijgen in de nieuwe plannen van Dekker rechtstreeks toegang tot de publieke omroep.

''Deze nieuwe makers kunnen zorgen voor betere, veelzijdige en meer vernieuwende programma’s. Hierdoor ontstaat er een creatieve competitie. Van het totale programmabudget van de publieke omroep staat 50% open voor deze creatieve programma’s via de competitie tussen externe partijen en bestaande omroepen. Creatieve en innovatieve publieke omroep in plaats van het opvullen van het uitzendschema en de belangen van de afzonderlijke omroepen. De publieke omroep wordt hierdoor relevanter voor nog meer Nederlanders'', aldus de staatssecretaris.

Dekker wil dat de publieke omroep veel meer onderscheidend wordt ten opzichte van de commerciëlen. “Programma’s die slechts amusement nastreven kunnen prima door de commerciëlen worden gemaakt en dus niet meer door de publieke omroep. Voor ieder programma moet het duidelijk zijn waarom daar belastinggeld in wordt gestoken,” aldus Dekker. “Ik heb liever dat de kijkers een programma op de publieke omroep waarderen met een tien, dan dat er tien kijkers meer afstemmen op een programma dat wel erg veel lijkt op dat wat ook elders te zien is.”

De hervorming van de publieke omroep moet in ieder geval voor 1 januari 2016 ingevoerd zijn.

Provincie:
Tag(s):