woensdag, 1. oktober 2014 - 15:44 Update: 01-10-2014 17:01

Deloitte:Robotisering kost mogelijk tot 3 miljoen banen

Deloitte:Robotisering kost mogelijk tot 3 miljoen banen
Foto: Pal Robotics
Amsterdam

Door de robotisering van de Nederlandse arbeidsmarkt gaan in de nabije toekomst tot 3 miljoen banen verloren. Tot deze conclusie komt Deloitte Analytics op basis van data-analyse.

Deloitte noemt in haar onderzoek de impact van automatisering op de Nederlandse arbeidsmarkt ‘substantieel’. Voor alle beroepsgroepen is berekend in welke mate deze door automatisering bedreigd worden en wat daarvan de verwachte impact in aantallen zal zijn op de arbeidsmarkt.

In het onderzoek baseert Deloitte zich op statistieken over de samenstelling van de Nederlandse beroepsbevolking en het artikel ‘The Future of Employment’ (Frey, 2013). Daarin is voor diverse beroepen berekend in welke mate de bijbehorende werkzaamheden geautomatiseerd kunnen worden. 

Impact automatisering substantieel
Uit de projectie blijkt dat de impact van automatisering op de Nederlandse samenleving substantieel is. Mogelijk staan 2 tot 3 miljoen banen op de tocht. Dit is een conservatieve inschatting. Groepen die hard geraakt worden zijn mbo’ers (1,3 miljoen) en de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen).

Hoger risico in beroepsgroepen met lager opgeleiden
Vooral medewerkers in de laagopgeleide dienstverlening worden geraakt. Denk aan administratief medewerkers, boekhouders, assemblagemedewerkers en bijbanen voor jongeren zoals pizzakoerier en vakkenvuller. Tegelijkertijd lopen taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs een hoog risico. Voor hoger opgeleiden liggen de risico’s vooral bij beroepen op kort-hbo-niveau (laborant, verzekeringsagent, opzichter en elektricien) en op hbo/wo-niveau bij beroepen als accountants en analisten.

Adoptie van technologie van burger, overheid en bedrijfsleven
Het uiteindelijke tempo van de ontwikkeling wordt in sterke mate beïnvloed door de snelheid waarmee arbeidsbesparende technologie wordt geadopteerd door het bedrijfsleven. De GoogleCar rijdt nog niet op de Nederlandse wegen, maar drones zijn al gemakkelijk te koop in winkels en 3D-printen raakt steeds verder ingeburgerd. Ook de ontwikkelingen in de regelgeving rondom robotisering beïnvloeden het tempo van de ontwikkelingen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):