zaterdag, 22. maart 2014 - 10:06 Update: 03-07-2014 0:39

Demmink wel in beeld seksfeestjes minderjarigen

foto van rechtbank | fbf archief
Foto: fbf archief

In een interview met NRC Handelsblad zegt de Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking dat tijdens het Rolodex-onderzoek top-ambtenaar Joris Demmink wel degelijk in beeld is gekomen.

Het Rolodex-onderzoek is het onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste magistraten bij seksfeestjes met minderjarigen. Volgens Vrakking liep het onderzoek stuk nadat topman Harry Borghouts zich telefonisch met onderzoek had bemoeid. Harry Borghouts, toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van justitie, zou Vrakking telefonisch hebben gevraagd: 'Waar ben jij mee bezig?' Vrakking tegen NRC Handelsblad: 'Ik begrijp tot de dag van vandaag niet hoe Borghouts erbij kwam mij te bellen terwijl het om geheime inlichtingen ging.' Vrakking zegt in de krant dat er bij de inlichtingendienst BVD belastende informatie was binnengekomen over topman Demmink. Maar de dag na het telefoongesprek (er waren zelfs al huiszoekingen gepland) bleek dat het onderzoek uitgelekt en dus kapot was, aldus Vrakking. Borghouts heeft laten weten dat hij zich absoluut niet kan herinneren dat hij Vrakking zou hebben gebeld. Wel bevestigt hij dat hij op de hoogte was van het geheime onderzoek omdat de toenmalige baas van justitie, René Ficq, het had genoemd bij een regulier overleg bij de minister en de secretaris-generaal.

Opstelten verklaarde eerder deze maand nog dat de naam van Demmink "nooit is voorgekomen in het kader van het Rolodex-onderzoek". De minister van Justitie reageerde daarmee op uitspraken van een voormalig agent die onder ede het tegenovergestelde had verklaard.