vrijdag, 2. mei 2014 - 8:10 Update: 03-07-2014 0:37

Van der G. met enkelband om op vrije voeten gesteld

Foto van Volkert van der G.

Na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten is Volkert van der G. vrijdagmiddag op vrije voeten gesteld.

Op een nog onbekende locatie is Volkert van der G. ondergebracht om na twaalf jaar weer als vrij man door het leven te gaan.

Enkelband
Aan zijn vrijlating zijn een aantal voorwaarden gesteld. Van der G. mag niet in Rotterdam, Hilversum of Den Haag komen, of in de woonplaatsen van de nabestaanden van Fortuyn. Dit wordt middels een enkelband in de gaten gehouden.

Waar de moordenaar van Fortuyn is gaan wonen is om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Wel is bekend gemaakt dat hij psychische begeleiding krijgt en er beveiligingsmaatregelen getroffen zijn.

V.I. duurt 6 jaar
Volkert van der G. is vandaag voorwaardelijk in vrijheid (v.i.)  gesteld. Tijdens zijn v.i.-periode, een periode van zes jaar, dient Van der G. zich, naast de standaardvoorwaarde dat hij geen nieuwe strafbare feiten mag plegen, te houden aan een aantal bijzondere voorwaarden.

Deze voorwaarden zijn een meldplicht bij de Reclassering Nederland, een contactverbod met een aantal nabestaanden en een slachtoffer, een gebiedsverbod voor de gemeenten Hilversum (plaats delict), Den Haag (politieke centrum en vestiging overheidsorganisaties), Rotterdam (voormalige woonplaats Fortuyn en politieke achterban) en de woonplaatsen van de nabestaanden en een slachtoffer, de begeleiding door een psycholoog of psychiater en een mediaverbod.


Het OM bepaalt de voorwaarden bij een v.i. en heeft zich hierbij laten adviseren door de Penitentiaire Inrichting, de Reclassering Nederland en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (het NIFP). De uitvoering van het toezicht op het naleven van alle bijzondere voorwaarden bij Van der G.'s v.i. gebeurt, onder de regie van het OM, door de Reclassering Nederland in samenwerking met de politie.

Het OM kan bij het overtreden van de voorwaarden direct overgaan tot de aanhouding van Van der G. en een vordering tot herroeping van de v.i. indienen bij de rechter. Ook is het mogelijk dat het OM de voorwaarden aanscherpt of Van der G. een waarschuwing geeft.

Het Gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Van der G. op 18 juli 2003 tot 18 jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002.

Op 6 mei 2002 bracht Volkert van der G. met een vuurwapen politicus Pim Fortuyn om het leven op het mediapark in Hilversum. 

Provincie:
Tag(s):