vrijdag, 9. mei 2014 - 22:55 Update: 03-07-2014 0:36

Van der Laan: Oefening marechaussee Amsterdam was fout

Foto van burgemeester Eberhard van der Laan | BON
Foto: Bon
Amsterdam

De oefening die de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB ) woensdag bij het Museumplein uitvoerde, was fout.

De Koninklijke Marechaussee oefende die dag schietend in de binnenstad van Amsterdam. Daarbij werd met dummykogels uit geblindeerde auto's geschoten. De oefening is een onderdeel van de BSB-basisopleiding. De politie en de gemeente waren niet van de oefening op de hoogte. De oefening leidde in de stad tot paniek en onrust. 'Dit kan helemaal niet. Dit is een fout', zo reageerde burgemeester van der Laan vrijdag tegen de lokale zender AT5.

Volgens van der Laan had het erger kunnen uitpakken. 'Denkt u zich eens in, als op dat moment toevallig een politieauto voorbij was gekomen. De agenten waren misschien gaan schieten, omdat ze een aanval zagen van de een op de ander. Dan waren er misschien echt gewonden gevallen of nog erger.'  Van der Laan laat weten dat de BSB een stevige training krijgt, maar deze oefening ging volgens de burgervader te ver. 'Om dat in bestaande, reële situaties te doen, dat kan alleen in heel uitzonderlijke gevallen en na voorafgaande melding en overleg.' En er was geen voorafgaande melding geweest, noch overleg. Daarom is het laatste woord er volgens Van der Laan dan ook nog niet over gezegd. 'Dit was geen gebruik en dat wordt het wat ons betreft echt ook niet. Dit is echt een fout en dit gaat niet opnieuw gebeuren.'

Vorig jaar september ging de marechaussee ook al in de fout. Toen ontstond er paniek toen mensen in het Vondelpark in Amsterdam op elkaar begonnen te schieten. Ook dat bleek een oefening te zijn.

Provincie: