vrijdag, 5. september 2014 - 13:57 Update: 05-09-2014 17:11

Derde geval van uitbraak besmettelijke bijenziekte in Drenthe

Derde uitbraak besmettelijke bijenziekte in Drenthe
Foto: Archief EHF
Exloo

Er is opnieuw binnen korte tijd een nieuwe uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. 'Het gaat inmiddels om de derde uitbraak in dit geval op een locatie in Exloo, gemeente Borger-Osdoorn', meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

Vervoersverbod
Om verdere verspreiding van deze besmettelijke ziekte te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod ingesteld van bijen(volken), dat 5 september 2014 om 13.30 uur ingaat en tenminste 30 dagen duurt. Het verbod geldt in een gebied van 3 kilometer rondom de uitbraak. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt controle op de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden.

Woensdag 27 augustus 2014 en maandag 1 september 2014 werd de ziekte ook al aangetroffen in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) en in Hoogezand-Sappemeer. Ook daar geldt een vervoersverbod.

Amerikaans vuilbroed
Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van Europese honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

Provincie: