zondag, 20. juli 2014 - 22:39 Update: 20-07-2014 23:02

Diakonessenhuis:'veiligheid patiënten niet in het geding'

Foto van ingang ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De veiligheid van patiënten van het Diakonessenhuis was en is gegarandeerd. Dit laat het Diakonessenhuis zondag in een verklaring weten.

Het Diakonessenhuis reageert hiermee op ‘de berichtgeving van de NOS op zaterdag 19 juli en de berichten die andere media daarvan hebben overgenomen’, 

‘Al onze artsen en andere professionals zetten zich dagelijks samen in voor goede en veilige patiëntenzorg. Het aantal calamiteiten dat het Diakonessenhuis heeft genoemd in de media wijkt niet af van de aantallen in vergelijkbare andere ziekenhuizen in Nederland. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert dat de veiligheid niet in het geding is’, aldus het Diakonessenhuis. 

De NOS meldde zaterdagavond dat in twee jaar tijd er 25 tot 30 calamiteiten bekend zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ wil volgens de NOS dat het ziekenhuis een extern onderzoek laat doen naar wat er mis is. 

Discussie 
‘Onze patiënten en hun veiligheid gaan voor alles. Daar zijn we het in het Diakonessenhuis allemaal over eens. Daarover is geen enkel verschil van inzicht. Het verschil van inzicht tussen de raad van bestuur en het bestuur medische staf gaat over het feit en de wijze waarop de raad van bestuur de Inspectie zelf via een brief op 13 mei heeft geïnformeerd over tekortkomingen in de organisatie en over de manier waarop verbeteringen worden ingevoerd en over de planning daarvan’, stelt het Diakonessenhuis zondag. 

’Continu leren en verbeteren is nodig omdat de eisen en regels in de zorg vanuit de overheid, de inspectie, medisch specialistische verenigingen en zorgverzekeraars voortdurend veranderen. Op 27 juni zegde het bestuur medische staf het vertrouwen in de raad van bestuur op. Ondanks de discussie en het opzeggen van het vertrouwen worden de veranderingen grondig besproken en onverminderd verder doorgevoerd’, aldus het Diakonessenhuis. 

De raad van bestuur erkent dat in de brief van 13 mei jl. aan de Inspectie teveel voorbij is gegaan aan het feit dat de medische staf zich hierdoor gepasseerd voelt. Dat heeft begrijpelijk tot negatieve gevoelens bij de medische staf geleid. Dat dit anders had gemoeten erkent de raad van bestuur. 

Categorie:
Provincie: