zondag, 7. september 2014 - 20:53 Update: 08-09-2014 13:31

Diemenaren die niet terug durven krijgen geen andere woning

Diemen

Een deel van de bewoners van de Beukenhorst in Diemen voelt zich nog steeds onveilig in de flat en wil een andere woning van woningcorporatie De Key.

Dit meldt AT5 zondag. Tientallen bewoners van de door de explosie getroffen flat, die sinds zaterdag weer naar huis mogen, willen dat helemaal niet. Liever slapen ze nog voor de deur of op de stoep van de  burgemeester dan dat ze teruggaan naar de eigen woning.

Maar woningcorporatie De Key is vrij streng en vindt dat mensen die terug kunnen ook terug moeten. Directeur Lydie van der Schaft van De Key tegen AT5: 'We zijn daar vrij streng in. Mensen hebben de gelegenheid, hebben een woning, die moeten terug naar die woning. Die woning is goed en dat blijven we ook volhouden omdat we ook heel praktisch gezien geen andere woning hebben, want we hebben die woningen nodig voor de mensen die niet terugkunnen.' Van der Schaft durft de bewoners te garanderen dat hun woning weer veilig is.

Voor mensen die daar behoefte aan hebben, is het mogelijk om begeleiding te krijgen van Slachtofferhulp. Een woordvoerder van De Key zondag: 'Mensen moeten wennen aan het idee.' Voor de 35 gezinnen is noodopvang tot maandagochtend geregeld. Durven of willen sommigen dan nog niet terug, dan krijgen zij een 'gesprek op maat' met onder meer De Key en Slachtofferhulp.

Maar de bange bewoners zijn het hier niet mee eens. Bewoner en moeder Kathlien Hoft richt zich woedend tot De Key. 'Al deze kinderen kunnen 's nachts niet slapen. Wil je hen weer in die troep brengen? Ik dacht het niet!'

Donderdag was er een explosie in het gebouw. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. De schade is enorm. Nog 48 woningen in het gebouw zijn naar verwachting tot eind van de week niet bewoonbaar en nog eens ruim 50 zijn langer onbewoonbaar verklaard.

Provincie:
Tag(s):