zondag, 14. september 2014 - 14:11 Update: 14-09-2014 16:26

Dijksma:Jacht op walvis en dolfijn niet meer van deze tijd

Nederland wil dat walvis- en dolfijnjacht volledig stopt
Foto: fbf archief
Den Haag

Nederland pleit aanstaande maandag, 15 september 2014, bij de jaarvergadering van de International Whaling Commission (IWC) in Slovenië om de jacht op walvissen en dolfijnen zo snel mogelijk te stoppen. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken zondag.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken start hiermee internationaal de discussie over de walvisjacht door de inheemse bevolkingsgroepen. Daarnaast wil zij dat de IWC zeggenschap krijgt over dolfijnen en grienden, zodat de jacht op deze dieren beëindigd kan worden. Om het pleidooi kracht bij te zetten reserveert Nederland 85.000 euro extra voor de werkzaamheden van de IWC.

Staatssecretaris Dijksma: “De internationale gemeenschap mag de steeds luidere roep tegen de jacht op walvissen en dolfijnen niet langer negeren. Reden om duidelijk stelling te nemen en IWC extra te ondersteunen in het werk om dieren op zee te beschermen. Jacht op deze prachtige dieren is niet meer van deze tijd. Het is zaak dat andere landen zich hiervan ook bewust worden.”

Nederland neemt voortouw
Nu is het nog mogelijk voor inheemse bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld de Inuit op Groenland, om op walvissen te jagen voor levensonderhoud en uit traditie. Binnen de internationale gemeenschap is hiervoor nog steeds draagvlak. Nederland wil het debat openen en steun zoeken bij andere landen voor sluiting van de jacht.

International Whaling Commission (IWC)
De IWC is in 1946 opgericht om te voorkomen dat walvissen zouden uitsterven. Nederland zet zich binnen de IWC ook al jaren in om de Japanse walvisjacht te stoppen. Mede door de inspanningen van de IWC heeft het Internationaal Gerechtshof in maart 2014 de Japanse walvisjacht verboden.

Provincie:
Tag(s):