woensdag, 18. juni 2014 - 13:08 Update: 03-07-2014 0:34

Dijsselbloem:beloningsbeleid ABNAMRO is zaak van bestuur

Foto van ABN-Amro | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

ABNAMRO heeft woensdag bekendgemaakt dat de bank het vaste salaris van zijn honderd hoogste managers onder de raad van bestuur dit jaar met 20 procent heeft verhoogd.

Dit heeft de bank woensdag bekendgemaakt. De bank, die nog altijd in handen is van de staat, anticipeert met deze salarisverhoging op een nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris. De verhoging van het vaste salaris is ter compensatie van het bonusplafond dat minister Dijsselbloem van Financiën volgend jaar wil vaststellen. Dit schrijven meerdere media woensdag.

In een interview met het Financieele Dagblad zegt ABN Amro-topman Gerrit Zalm dat de verhoging van het vaste salaris noodzakelijk is voor het vasthouden van talent: 'Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk' Maar Carla Kiburg van FNV Bondgenoten noemt dat onzin. 'De goede mensen die echt heel veel in het buitenland kunnen verdienen, zouden allang zijn weggeweest als het ze alleen om het salaris zou gaan.' Kiburg  is niet blij met deze verhoging van het vaste salaris. Ze zegt dat de bank daarmee de kloof tussen de grootverdieners en de rest van de medewerkers zo vergroot.

In de Tweede Kamer is afkeurend gereageerd op de verhoging van de vaste salarissen, zo meldt de Volkskrant. Zo vindt de PvdA het 'een onwenselijk en verkeerd signaal' en noemt de SP het 'onacceptabel'. GroenLinks denkt dat de bank is blijven hangen in de jaren negentig. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdienen topbankiers 'meer dan genoeg' en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden.

SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. 'Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving door managers nog eens 20 procent loonsverhoging mee te geven.' Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen. Het CDA heeft inmiddels om een Kamerdebat met minister Dijsselbloem gevraagd. Maar die heeft al laten weten dat het beloningsbeleid bij ABN Amro de bevoegdheid en een verantwoordelijkheid is van de raad van bestuur.

Provincie:
Tag(s):