donderdag, 13. november 2014 - 21:13 Update: 13-11-2014 21:20

Dioxinegehaltes in eieren van eigen kippen vaak hoger

Dioxinegehaltes in eieren van eigen kippen vaak hoger
Foto: Archief EHF
Utrecht

Onderzoek van het RIKILT en RIVM in opdracht van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO-NVWA) toont aan dat de dioxinegehaltes in eieren van eigen kippen in het algemeen hoger zijn dan in eieren die in de winkel worden gekocht.

BuRO-NVWA adviseert consumenten het advies over het eten van eieren van het Voedingscentrum te volgen. Volgens het Voedingscentrum past de consumptie van gemiddeld drie eieren per week in een gevarieerde voeding. Als consumenten zich houden aan dit voedingsadvies is het gezondheidsrisico voor de consumptie van eieren van hobbykippen verwaarloosbaar klein.

Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO-NVWA) liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van de onrust die eind 2013 in Noord Nederland ontstond door berichtgeving over de aanwezigheid van dioxine en verwante stoffen in eieren van kippen van particuliere kippenhouders.

Oorzaak
Wanneer kippen voer van de grond pikken, krijgen zij ook grond binnen. Dat is vermoedelijk de belangrijkste oorzaak voor de verhoogde gehaltes. Eerder onderzoek heeft laten zien dat zelfs relatief lage gehaltes aan dioxines in de grond al kunnen leiden tot verhoogde gehaltes in eieren. Het gaat dus niet om sterk vervuilde grond maar om de milieuverontreiniging die alom in Nederland aanwezig is.

Provincie: