zaterdag, 19. juli 2014 - 22:48 Update: 20-07-2014 17:07

Directie en artsen Diakonessenhuis maken ruzie over veiligheid patiënten

Foto van kind in ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

In het Diakonessenhuis in Utrecht liggen artsen met de directie overhoop over de veiligheid van patiënten.

In twee jaar tijd zijn er 25 tot 30 calamiteiten bekend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die wil dat het ziekenhuis een extern onderzoek laat doen naar wat er mis is. Dat meldt de NOS zaterdagavond.

Het zou daarbij vooral gaan om chirurgen die de regels niet goed naleven en een angstcultuur veroorzaken. Eind mei 2013 is IGZ door de directie op de hoogte gesteld van de misstanden in hun ziekenhuis.

Uit stukken blijkt dat er al zeker drie jaar wordt geruzied over calamiteiten en veiligheidsprotocollen. 

Volgens de directie van het ziekenhuis worden er fouten gemaakt, is er sprake van falende communicatie en worden calamiteiten zelden door de specialisten zelf herkend, erkend en gemeld. De problemen lijken het grootst in de operatiekamers. De artsen vinden juist dat de directie zorgt voor een angstcultuur.

De IGZ wil dat het ziekenhuis een extern onderzoek laat doen naar wat er precies mis is. Uiterlijk 1 augustus moet er een plan van aanpak liggen.

De directie heeft inmiddels de leiding van het OK-centrum tijdelijk van zijn functie ontheven en twee interim-managers benoemd, die direct aan de directie rapporteren.

De IGZ wil dat het ziekenhuis een extern onderzoek laat doen naar de wantoestanden.