zaterdag, 12. april 2014 - 10:16 Update: 03-07-2014 0:38

Dorpen meer en meer aantrekkelijk voor criminelen

foto van platteland boerderij | fbf
Foto: fbf
Rotterdam

Nederland is opnieuw veiliger geworden, maar dat gaat niet op voor onze dorpen zo blijkt uit de AD Misdaadmeter 2014. Het platte land is steeds vaker doelwit van criminaliteit.

Het is voor de dief het nieuwe werkterrein geworden omdat plattelandinwoners hun achterdeuren en schuren vaker open laten staan. Daarnaast hangt er niet op elke hoek een veiligheidscamera waardoor inbrekers ongezien te werk kunnen gaan.

Stijging in dorpen

Zo is in heel het land het aantal woninginbraken gedaald, maar zeker niet in alle gemeenten. In 184 van de 404 gemeenten was er een stijging en dan blijken de verschillen: de stijging zat vaker in een dorp dan in een stad. 29 procent van de grote steden kampte met meer woninginbraken dan een jaar eerder. In 41 procent van de kleine dorpen was een stijging.
 

Friese Littenseradeel meest veilig

Niet alleen het aantal inbraken steeg relatief vaak in de kleinere gemeenten. Ook het aantal mishandelingen en bedreigingen nam in dorpen vaker toe dan in steden. Amsterdam blijft nog steeds de onveiligste stad. Het aantal woninginbraken nam met 10 procent toe. Ook het aantal overvallen en zakkenrollerijen steeg fors.

De meest veilige gemeente is volgens de Misdaadmeter het Friese Littenseradeel. Daar vonden geen overvallen of zakkenrollerijen plaats. Wel woninginbraken (15 in totaal) en bedreigingen (12).

Provincie:
Tag(s):