vrijdag, 11. april 2014 - 17:04 Update: 03-07-2014 0:38

Douane onderschept plakkaat goud in schaakbord

Foto van controle bagage Schiphol marechaussee | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol

Donderdag heeft de Douane op Schiphol in de handbagage van een passagier een schaakspel aangetroffen waarin een plakkaat goud verstopt was. Dit meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

'Bij de controle van de handbagage van een reiziger die uit Argentinië kwam, trof de Douane een schaakbord aan dat wel erg zwaar aanvoelde', aldus het ministerie.

'Magneet'
De reiziger verklaarde dat er een magneet in zat. De Douane vond het te zwaar voor een magneet en besloot het schaakspel open te maken. Onder het schaakboord zat een zilverkleurige plaat. De plaat bleek na het wegkrassen van de zilverkleur goudkleurig te zijn.

De Douane heeft daarop een goudtest uitgevoerd en het bleek een plakkaat goud te zijn. Ook werd bij de passagier nog een klein schaakspel aangetroffen waarbij het goud op dezelfde wijze was aangebracht en daarnaast nog 11 kleine gouden plaatjes van creditkaart formaat.

De totale waarde van het goud was iets meer dan 195.000 dollar. De passagier heeft een proces-verbaal gekregen voor het smokkelen van het goud. Na betaling van de belasting (invoerrechten en BTW) van totaal ruim € 37.000 mocht de passagier zijn reis vervolgen.