dinsdag, 15. april 2014 - 14:46 Update: 03-07-2014 0:38

Drie maanden cel geëist tegen ex-maagchirurg voor achtergebleven wondgaasje

Drie maanden cel geëist tegen ex-maagchirurg voor achtergebleven wondgaasje
Foto: Archief FBF
Assen

Voor de rechtbank in Assen heeft het Openbaar Ministerie Noord-Nederland een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen de voormalig maagchirurg Nick Reijnen.

Deze moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor het achterlaten van een wondgaasje in een patiënt.

Tijdens een maagverkleinende operatie in 2009 bleek volgens een operatieassistente een wondgaasje te missen. De operatiekamer werd afgezocht en het gaasje werd niet gevonden. Desondanks maakte de chirurg de operatiewond weer dicht en het voorstel om een röntgenfoto te maken om te kijken of het wondgaas bij de patiënt was achtergebleven, werd door Reijnen weggewuifd.

Tevens maakte de chirurg geen aantekening in het verslag dat er een wondgaasje ontbrak. De patient kreeg na de operatie hevige buikpijn en na diverse onderzoeken bleek het wondgaas de boosdoener te zijn. Deze is na drie maanden verwijderd.  

Reijnen voerde in de periode 2006 en 2009 een groot aantal maagverkleinende operaties uit in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hij werd in 2009 ontslagen omdat er bij operaties door hem te vaak complicaties optraden of patienten kwamen te overlijden. In totaal hebben 17 slachtoffers of nabestaanden aangifte gedaan tegen Reijnen. Bij 16 van de zaken kon niet aannemelijk worden gemaakt dat schade of overlijden direct aan het handelen van Reijnen te linken was. 

Het Openbaar Ministerie vindt en voorwaardelijke celstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar, een passende straf