maandag, 5. mei 2014 - 19:12 Update: 03-07-2014 0:37

Drie Nederlanders stapje dichter bij voor enkeltje Mars

foto van astronaut Mars | Frank van den Berg
Foto: Frank van den Berg
Drie Nederlanders stapje dichter bij voor enkeltje Mars
Amersfoort

De tweede selectieronde van Mars One is bekend. Het zijn 705 personen die hun aardse leven willen verruilen voor een enkeltje naar Mars. Dat maakt de organisatie maandag bekend.

Voor het project hadden zich aanvankelijk meer dan 200.000 mensen gemeld van over hele wereld. In december maakte Mars One daaruit een eerste selectie van 1058 kandidaten. Mars One Chief Medical Officer Norbert Kraft zegt hierover: " We zijn ontzettend verheugd met de tweede geslaagde ronde. In de nieuwe interviewronde zullen we beter gaan begrijpen waarom kandidaten zo'n gewaagde reis willen gaan maken''.

Nederlanders
De Nederlandse kandidaten die de tweede ronde op medische grond hebben gehaald zijn: Wim (21) uit Schiedam, Nancy (41) uit Amersfoort en Merlijn (19), die in Nieuw-Zeeland woont. De meeste kandidaten komen uit de VS (204) gevolgd door Canada (54), India (44) en Rusland (36). De meeste van hen zijn man (418) en 287 vrouw.
Sponsering
Op dit moment onderhandeld Mars One met diverse mediabedrijven. Wanneer deze zijn afgerond zal men met de verhalen van de kandidaten met de wereld delen.
Afgekeurd
Niet iedereen kwam door de selectieprocedure. De stopzetting vanwege persoonlijke redenen waren vooral in de leeftijdsgroep 40-50. Kandidaten die moest zich terugtrekken uit hun droom omwille van medische redenen waren vooral in de leeftijdsgroep van 20-35 jaar . Norbert Kraft zegt: " Sommige mensen moesten afhaken omdat uit de medische test bleek dat zij een ziekte onder de leden hadden waarvoor ze behandeld moesten worden. Ook waren er mensen die door de test erachter kwamen dat ze kanker hadden, zelfs in kwaadaardige vorm die ze zonder de medische test voor Mars One niet in zo'n vroeg stadium zou zijn ontdekt''.
Interviewronde
Na de interview ronde , zal de groep kandidaten worden teruggebracht tot een aantal internationale teams bestaande uit twee vrouwen en twee mannen. Deze teams van potentiële Mars kolonisten wordt voorbereid op de missie door deel fulltime in een uitgebreid opleidingsprogramma om uiteindelijk het leven op aarde te verruilen voor het leven op Mars.

In september 2020 zullen de Marsbewoners vertrekken. Zeven maanden later zullen ze op Mars aankomen en hun nieuwe huisje kunnen betrekken. 

Categorie:
Tag(s):