zaterdag, 26. april 2014 - 14:13 Update: 03-07-2014 0:37

Drie pasgeboren welpjes in dierentuin opgegeten

Foto van leeuwin met pasgeboren welp | GaiaZOO
Foto: GaiaZOO
Kerkrade

De drie pasgeboren leeuwenwelpjes die afgelopen woensdag in GaiaZOO in Kerkrade ter wereld kwamen zijn opgegeten door de andere leeuwen. Dit meldt GaiaZOO zaterdag.

'Sinds vrijdag is helaas geen teken van leven meer gezien van hen', aldus de dierentuin. 

Leeuwin Raya bracht op woensdag 23 april haar drie welpen buiten ter wereld. Niet alleen moeder Raya, maar ook zus Kianga en vader Ashrad toonden veel respect en genegenheid voor de jonge welpen. Om de groep rust te gunnen, werden de ramen van het leeuwenverblijf direct na de geboorte afgezet. Op deze eerste dag ijsbeerde Raya veelvuldig heen en weer, vaak met een van de welpen in haar bek.

Donderdag leek ze echter de rust gevonden te hebben. De jongen scharrelden levenslustig in een hoek van het buitenverblijf rond, wat deed vermoeden dat ze melk gedronken hadden. ’s Nachts bleven alle leeuwen en welpen buiten. Vrijdagochtend troffen de leeuwenverzorgers drie ontspannen volwassen leeuwen aan, maar ondanks zoekpogingen met verrekijker kon geen teken van leven van de welpen worden gevonden.

In de natuur laat moeder leeuw haar welpen vaak ook meerdere uren alleen achter in een veilig nest. Omdat de leeuwen niet uit het buitenverblijf wilden komen, was doorzoeken van het verblijf voor de veiligheid van de dierverzorgers niet mogelijk.
 
Pas vrijdagmiddag slaagden de dierverzorgers erin om de leeuwen in het binnenverblijf te sluiten. Daarna hebben ze nauwkeurig het buitenverblijf doorzocht. Helaas konden ze de leeuwenwelpen nergens terug vinden. Het vermoeden bestaat daarom dan ook dat een van de volwassen leeuwen het lot van de welpen beslecht heeft. 
 
GaiaZOO huisvest alle dieren in natuurlijke, ruime verblijven en probeert de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Het was de eerste keer dat de vierjarige leeuwin Raya jongen kreeg. In de natuur weet een jonge moeder vaak niet hoe ze haar welpen moet verzorgen. De overlevingskans van de welpen is tijdens de eerste dagen dan ook klein.
 
GaiaZOO betreurt het ten zeerste dat de drie welpen zo kort hebben geleefd. Met vier jaar hebben de leeuwinnen Raya en Kianga echter nog een heel leven voor zich. GaiaZOO is dan ook vol vertrouwen dat deze eerste kennismaking met het moederschap een goede les is geweest en dat het een volgende keer wel goed kan gaan.