dinsdag, 25. november 2014 - 18:11 Update: 26-11-2014 7:59

Drie terreurverdachten opgepakt

Politie pakt paspoorten 'jihadgezinnen' af in Huizen
Foto: Archief FBF
Arnhem

De politie heeft dinsdagochtend in Arnhem en Eindhoven drie mannen aangehouden die worden verdacht van terrorisme. 'Zij zouden zijn betrokken bij de voorbereiding van terroristische misdrijven en zich hebben willen aansluiten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelieerd is aan al Qaida', meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond.

Eén van hen, een 26-jarige man uit Arnhem, is een teruggekeerde Syriëganger en verbonden aan Jahbat al-Nusra. De andere twee verdachten zijn 26 en 30 jaar. Eén van hen wordt ook verdacht van financiële ondersteuning van jihadstrijders in Syrië.

AIVD

Het onderzoek is deze zomer onder leiding van het Landelijk Parket begonnen met informatie van de AIVD. Het richtte zich op het verzamelen van bewijsmateriaal tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrië. Op 30 oktober zijn in het onderzoek al in Arnhem, Eindhoven, Doesburg en Rotterdam de woningen van verdachten onderzocht. Daarbij werd beslaggelegd op computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons. Ook werden de paspoorten van zes verdachten in beslag genomen.

Provincie: