donderdag, 16. januari 2014 - 21:02 Update: 03-07-2014 0:44

Drie verschillende staatsieportretten koning

Foto van drie schetsontwerpen staatsieportret koning Willem-Alexander | Mondriaan Fonds
Foto: Mondriaan Fonds
Amsterdam

Beeldend kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten zijn geselecteerd om een officieel staatsieportret van Koning Willem-Alexander te maken. Dit heeft het Mondriaan Fonds donderdag bekendgemaakt.

Schetsontwerpen
'Een expertcomité maakte deze keuze op basis van de schetsontwerpen die door twaalf kunstenaars werden ingediend', aldus het Mondriaan Fonds.

Unaniem heeft het comité gekozen voor drie schetsontwerpen waarin de persoonlijkheid en de symboolfunctie van de koning samenvallen en waarin is gekozen voor composities waarbij Koning Willem-Alexander als icoon van het koningschap wordt afgebeeld.

De drie geselecteerde portretten wortelen in de traditie van Nederlandse staatsieportretten, terwijl de kunstenaars tegelijkertijd trouw zijn gebleven aan hun eigen oeuvre. Het comité heeft veel waardering voor de grote integriteit van deze drie schetsontwerpen als portret én als kunstwerk. 

Zonder daarbij iets af te willen doen aan de inzet en de inzendingen van de andere negen kunstenaars, spreekt uit de voorstellen van Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten een groot engagement met deze opdracht. Zij wisten in de korte tijdspanne die alle kunstenaars gegeven was een consciëntieus en opmerkelijk goed uitgewerkt portret af te leveren.

Het expertcomité heeft alle vertrouwen in de uiteindelijke resultaten en verwacht in de loop van 2014 drie krachtige staatsieportretten van Koning Willem-Alexander. De portretten kunnen besteld worden door ministeries, provincies, gemeenten, ambassades, rechtbanken en andere geïnteresseerden waaronder particulieren.