donderdag, 7. augustus 2014 - 20:11 Update: 07-08-2014 20:26

Drost:'Verarmd uranium in tanks NAVO-depot Vriezenveen'

Foto van militairen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Vriezenveen

Inmiddels hebben zich 13 slachtoffers gemeld bij Drost Letselschade in Hengelo die stellen ziek te zijn geworden bij werkzaamheden die ze voor Defensie hebben uitgevoerd in het NAVO-depot in Vriezenveen. Dit meldt Drost Letselschade donderdag.

Verf CARC kankerverwekkend
Volgens letselschade-expert Yme Drost richt het onderzoek van zijn kantoor zich in eerste instantie op de verf waarmee gewerkt zou zijn. Het gaat dan om de speciale, giftige verf CARC (Chemical Agent Resistant Coating). Deze verf werd gebruikt om militaire voertuigen te camoufleren. De gevaren ontstaan voornamelijk bij het spuiten van de CARC verf. Van de verf is bekend dat het sterk kankerverwekkend kan zijn.

Verarmd uranium in bepantsering M1 Abrams
Inmiddels is ook aan het licht gekomen dat in de NAVO-opslagplaats tanks van het type M1 Abrams waren opgeslagen. De bepantsering van deze tanks is uitgevoerd met verarmd uranium. “In die tanks zitten uraniummodules van kops geplaatste uraniumstaven”, aldus Drost.

Causaal verband
Volgens Drost zal het verdere onderzoek van zijn kantoor zich richten op de gevaren van zowel CARC als verarmd uranium. “Dat mensen die daarmee in aanraking komen ziek kunnen worden is inmiddels wel duidelijk. We zullen ons daarom vooral richten op het aantonen van het causaal verband”, aldus Drost.

Provincie:
Tag(s):