dinsdag, 15. april 2014 - 16:51 Update: 03-07-2014 0:38

Drugs in ruil voor seks bestraft

Foto van XTC-pil met PMMA | NFI
Foto: NFI
Woerden

Drie verdachten, waarvan twee minderjarigen, stonden vandaag voor de rechter op verdenking van handel in drugs en bevorderen ontucht in Woerden. Een groep jongeren was bij deze delicten betrokken. De officier van justitie eiste werkstraffen tegen de drie, en tegen een van hen ook toezicht en een behandeling in De Waag.

Aanleiding tot het onderzoek was een melding van een vader die verontrustende berichten en wit poeder thuis aantrof bij zijn zoon en van zijn dochter verhalen hoorde over drugsgebruik en een zedenfeit. Uit het onderzoek kwam vervolgens naar voren dat een grote groep jongeren veel en wisselende soorten drugs gebruikte. Ook bleek dat er een aantal jongeren die behoorde tot de groep waarvan ook de verdachten deel uitmaakten, onwel waren geworden door drugsgebruik. Hierbij werd niet ingegrepen door de andere aanwezige jongeren of 112 gebeld. De meerderjarige verdachte, die verweten wordt ontucht te hebben bevorderd, bood xtc-pillen in ruil voor seksuele handelingen.

Lopende het onderzoek is er intensieve samenwerking geweest tussen politie, gemeente Woerden, hulpverleningsinstanties en het Openbaar Ministerie. De politie heeft in de periode vele huisbezoeken afgelegd en veel geïnvesteerd in het onderzoek. Daarnaast zijn er zorgmeldingen gedaan en heeft de gemeente ingezet op voorlichting en hulpverlening. Het onderzoek was dan ook enerzijds gericht op het terugdringen van het drugsgebruik en het inzetten van hulpverlening, anderzijds op waarheidsvinding naar de overtreding van de Opiumwet en andere feiten.

Met vier van de jonge verdachten heeft in september 2013 een sepotgesprek plaatsgevonden in aanwezigheid van hun ouders. De officier van justitie heeft ze het dossier voorgehouden en gewezen op de ernstige gevolgen van drugsgebruik. Tegen het minderjarige meisje dat verweten wordt de ontucht te hebben bevorderd, de foto's te hebben gemaakt en verspreid en die haar telefoon in de wc gooide toen de politie daar beslag op wilde leggen, is 150 uur werkstraf geëist, en 4 maanden jeugddetentie voorwaardelijk. Tegen de minderjarige jongen eiste ze een werkstraf van 80 uur en twee maanden jeugddetentie voorwaardelijk voor alleen de drugshandel. Tegen de meerderjarige verdachte eiste ze 80 uur werkstraf, 1 maand gevangenisstraf voorwaardelijk, reclasseringstoezicht en behandeling bij de Waag.

De rechtbank veroordeelde de meerderjarige conform de eis en doet in de zaken van de minderjarigen over twee weken uitspraak.

Provincie:
Tag(s):