zondag, 19. oktober 2014 - 14:29 Update: 19-10-2014 21:28

'Duitse geheime dienst houdt Russische rebellen verantwoordelijk voor neerhalen MH17'

'Pro-Rusland rebellen haalden volgens Duitse geheime dienst MH17 met raket neer'
Foto: YouTube

Volgens de Bundesnachrichtendienst (BND), één van de drie Duitse inlichtingendiensten, zijn de Pro-Rusland rebellen verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli.

Dat zou het hoofd van de Duitse geheime dienst, Gerhard Schindler, volgens Der Spiegel als uitkomst van het onderzoek op 8 oktober aan een Duitse parlementaire commissie hebben gepresenteerd.

Foto's en satellietbeelden

Uit zowel foto's en satellietbeelden, die de Duitse dienst in handen heeft, zou blijken dat de rebellen een raket hebben afgevuurd waardoor de Boeing 777 neerstortte. Dat zou zijn gebeurd met een zogenaamde Buk-luchtdoelraketsysteem dat door de rebellen zou zijn buitgemaakt op een Oekraïense basis.

Hoorzitting en debat

Pieter Omtzigt van het CDA heeft zondag in reactie op het nieuws via Twitter laten weten samen met D66 een hoorzitting te willen met internationale experts.  ‘CDA en D66 willen hoorzitting over satellietbeelden MH17 met internationale experts. Welke beelden zijn er en welke bewijs bevatten ze?’, twittert Omtzigt. Daarnaast wil het CDA snel opheldering van Opstelten over het satellietbewijs van MH17. 'In debat kon hij niets zeggen. Daarom snel nieuw debat en vragen', aldus Omtzigt op Twitter.  

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):