woensdag, 7. mei 2014 - 14:37 Update: 03-07-2014 0:36

Duitse granaat duikt op bij fort in de Amstelhoek

foto van granaat | Fort aan de Amstelhoek
Foto: Fort aan de Amstelhoek
Amstelhoek

Woensdagochtend heeft het Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op het Fort bij Uithoorn een gevonden granaat onschadelijk gemaakt door deze ter plekke tot ontploffing te brengen.

Het Fort bij Uithoorn is een van de forten van de Stelling van Amsterdam en is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt voor de opslag van munitie. Vermoedelijk was dit vanwege de Vordere Wasserstellung, een waterlinie die de Duitse bezetter achter de Atlantikwal aan de lust aanlegde.

Granaat lag in waterkelder

Bij het doorzoeken van een van de waterkelders van het verlaten fort stuitte vrijwilligers afgelopen zondag onverwacht niet op gebruiksartikelen maar kwam een granaat boven water. Na inschakeling van de politie is een onderzoek ingesteld en het fort tot verboden terrein verklaard.
 

Granaat te nat voor explosie

Woensdagochtend heeft de EODD een onderzoek ingesteld en is vastgesteld dat het een Duitse brisantpantsergranaat van 7,5 cm. doorsnede en een lengte van 1 meter betrof. De EODD besloot in overleg met de beheerder Mirjam Schaap om de granaat op het fort tot ontploffing te laten brengen. In de frontwal van het fort bleek de zandgrond en de afstand voldoende om dit veilig te kunnen doen. Met behulp van explosieven werd de begraven granaat opgeblazen. Doordat de granaat bijna 70 jaar in het water heeft gelegen ontplofte de lading van granaat niet maar ontbrandde geleidelijk.

Met de ontmanteling van deze granaat is de rust op het fort weer terug gekeerd. Gelukkig is er geen gevaar geweest voor de direct omgeving en is alles weer zoals het de afgelopen 70 jaar is geweest.

Provincie:
Tag(s):