maandag, 16. juni 2014 - 20:21 Update: 03-07-2014 0:34

Duitsland laat Portugal kansloos

foto van voetbalschoen | Greenpeace
Brazilië

(ElfVoetbal) In de aanloop naar het WK in Brazilië nam de twijfel in Duitsland om de eigen nationale ploeg hier en daar wat toe. Het gebrek aan een 'echte' nummer-9 zou de Nationalelf van Joachim Löw weleens kunnen opbreken. Inmiddels zullen een hoop van die twijfels wel weggenomen zijn, want onze Oosterburen zijn hun WK op sublieme wijze begonnen. Portugal kwam er in Salvador niet aan te pas en was na drie kwartier voetballen al uitgespeeld.

In het stadion waar Oranje haar historische zege boekte op Spanje drie dagen eerder, was de ruststand namelijk maar liefst 3-0 in het voordeel van de Duitsers, die met rappe combinaties en snelle counters Portugal constant onder druk hielden. De eerste kans van de wedstrijd was nog wel voor Portugal, maar Cristiano Ronaldo vond de benen van doelman Manuel Neuer. Hierna was het enkel Duitsland dat de klok sloeg en haar enorme veldoverwicht al na tien minuten verzilverde, al had het hier wel een strafschop voor nodig.

Na een vlotte combinatie kwam de bal terecht bij Mario Götze. De behendige aanvaller werd in het zestienmetergebied onhandig onderuit gehaald door Joao Pereira, die de bal op de stip gelegd zag worden door de Servische scheidsrechter Milorad Mažić. Thomas Müller, door Löw als diepste man opgesteld, voltrok het vonnis van elf meter en liet doelman Rui Patricio kansloos.

In de minuten hierna probeerde Portugal het wel, maar men kwam maar aan een handvol schoten toe. Onder meer Nani en de later met een blessure afgehaakte Hugo Almeida probeerden het zonder succes. De genadeklap leek Duitsland na een halfuur voetballen al te hebben gegeven. Uit een hoekschop van Toni Kroos kopte verdediger Mats Hummels de bal machtig hard binnen.

De lijdende Portugezen moesten tien minuten voor de rust ook nog eens met een man minder verder. Pepe liet zich provoceren door Müller, die makkelijk naar de grond ging nadat hij een hand van de verdediger voelde. Pepe reageerde hierop door een lichte kopstoot uit te delen, wat hem dus de rode kaart opleverde. Opmerkelijk: het was pas zijn eerste rode kaart na zestig interlands. Op slag van rust zorgde Müller voor definitieve knock-out voor Portugal in deze wedstrijd, door op aangeven van de geweldig spelende Kroos de 3-0 tegen de touwen te leggen.
In de tweede helft was het duidelijk dat het duel al gespeeld was. Duitsland vond het wel best en ging rustig achterover leunen, kijkend wat Portugal nog uit kon richten. Veel was dit niet en met counters bleef Die Mannschaft de meest gevaarlijke ploeg. Echter een kwartier voor tijd werd één van de vele tegenaanvallen omgezet in een doelpunt: invaller Andre Schurrle zette laag voor en zag doelman Patricio blunderen. Müller profiteerde en maakte zijn derde van de wedstrijd.

Het was een rampdag voor de Portugezen, die even daarvoor linksachter Fabio Coentrao met een flinke liesblessure afgevoerd zag worden. Bij de Duitsers werd Hummels gewisseld. De speler van Borussia Dortmund leek flink hinder te hebben van zijn knie, nadat hij ongelukkig terecht kwam na een duel. Voetballend gebeurde er na de 4-0 van Duitsland niet veel interessants meer, waardoor het duel in het broeierige Salvador rustig naar het einde kabbelde.