vrijdag, 19. december 2014 - 14:45 Update: 19-12-2014 19:07

Duur medicijn niet in basispakket maar verzekeraar moet toch vergoeden

Hoge Raad:vergoeding duur medicijn 11-jarig meisje is uitzondering
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Hoge Raad in Den Haag heeft vrijdag beslist dat in uitzonderlijke gevallen aanspraak valt te maken bij een zorgverzekering op vergoeding van zorg die geen deel uitmaakt van het wettelijk verzekerd pakket, het zogenaamde basispakket. Dit meldt de Hoge Raad in Den Haag vrijdagmiddag.

Pijn

De uitspraak gaat over een meisje van 11 jaar oud dat lijdt aan een zeer zeldzame ziekte. De gevolgen van die ziekte zijn zeer ernstig en kunnen onomkeerbaar zijn zoals onherstelbaar weefselverlies, uiteindelijke amputatie, invaliditeit en afname van levensverwachting. Bovendien veroorzaakt de ziekte buitengewoon veel pijn.

Bij het meisje valt de ziekte niet onder controle te krijgen met de doorgaans daarvoor gebruikte geneesmiddelen. Daarom heeft de behandelend specialist een geneesmiddel voorgeschreven dat alleen voor volwassenen in het basispakket is opgenomen. Bij volwassenen werkt dat geneesmiddel goed. Andere behandelingsmogelijkheden met een te verwachten positief effect zijn er voor het meisje niet.

Duur 

De verzekeraar weigerde het geneesmiddel te vergoeden omdat dit niet is opgenomen in het basispakket. Het geneesmiddel is erg duur. Daardoor kunnen de ouders van het meisje de kosten van het gebruik ervan niet betalen. Zij spanden tegen de verzekeraar een kort geding aan om gedaan te krijgen dat deze het middel toch vergoedt. De rechter heeft de vordering van de ouders vrijdag toegewezen. 

Provincie: