donderdag, 16. oktober 2014 - 21:11 Update: 16-10-2014 21:11

Ebola crisis:‘samen de schouders eronder’

Ploumen
Foto: RVD
Den Haag

‘We leren momenteel een harde les, maar we zijn nog niet te laat.' Dat concludeert minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) na een ontmoeting met de directeur-generaal van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, donderdag in Genève.

Onderwerp van gesprek: de ebola crisis. De WHO heeft samen met de VN de leiding over de bestrijding van de epidemie. Internationaal is veel kritiek gekomen op de trage start van de hulpverlening. 'De internationale gemeenschap, maar ook de getroffen landen zelf, hadden eerder in actie moeten komen’, aldus de minister.

Volgens Ploumen is de internationale coördinatie inmiddels goed opgepakt door de VN en de WHO: 'Ze hebben de krachten gebundeld en de taken goed verdeeld: de WHO signaleert nieuwe gevallen, monitort het verloop van de epidemie en biedt inhoudelijke expertise; de VN biedt logistieke steun en zorgt ervoor dat hulpverleners en middelen op de goede plek terecht komen.' Wel vindt de bewindsvrouw dat een grondige evaluatie van de aanpak van de crisis op zijn plaats is, 'maar dat is iets van later zorg. Onze eerste prioriteit is nu het indammen van de ziekte en het voorkomen van erger leed.'

De minister zegde Chan de steun van de Nederlandse regering toe: 'Deze crisis kan alleen worden opgelost als iedereen eensgezind de schouders eronder zet: de regeringen van de getroffen landen, de internationale gemeenschap en de hulporganisaties. Daarvoor is leiderschap vereist. Ik roep iedereen op om zich te laten coördineren, door de WHO en door de VN.'

In het gesprek met Chan wees Ploumen verder op de bijdrage die bedrijven kunnen leveren aan de indamming van de ziekte. Zelf heeft zij hier meerdere malen over gesproken met bedrijven als Philips, Heineken en Unilever, die actief zijn in de getroffen landen.

Nederland draagt fors bij aan de bestrijding van ebola; tot nu toe bijna 30 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro voor de WHO. Daarnaast stelt Nederland materiële hulp beschikbaar, onder meer in de vorm van transport (Joint Support Schip de Karel Doorman). Minister Ploumen coördineert de Nederlandse inzet.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):