vrijdag, 8. augustus 2014 - 12:20 Update: 10-08-2014 15:29

E.coli bacterie in Franse kazen ontdekt

NVWA waarschuwt voor E.coli bacterie in Franse kaas
Foto: NVWA
Utrecht

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) waarschuwt vrijdag voor de aanwezigheid van de Escherichia Coli (E. coli) bacterie in rauwmelkse Franse kaas Saint Felicien, Saint Marcelin IPG, Sechon de Vache en Tommes du Dauphine.

Via het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) is de NVWA op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van “E. Coli O26 H11” in rauwmelkse kaas met de bovengenoemde merknamen allen uit Frankrijk met identificatie FR 38 409 001 CE.

Al deze kaasmerken met een houdbaarheidsdatum tussen 4-8-2014 en 3-9-2014 zijn betrokken. De kaassoorten worden verkocht in diverse verpakkingen en hoeveelheden. Ze zijn ook verwerkt in tableaus met meerdere kaassoorten. De kazen worden verkocht in verschillende groothandels, bij kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten.

Consumenten die deze kazen al hebben gekocht en nog in hun bezit hebben, wordt verzocht ze niet meer te consumeren en weg te gooien. In geval van twijfel kunt u bij uw punt van aankoop de nodige informatie krijgen.

Bloed in diarree
De meeste stammen van de Escherichia coli bacterie maken deel uit van de darmflora van mensen en van warmbloedige dieren en zijn ongevaarlijk. Maar Escherichia coli O26 H11 is een variant die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen en kunnen zijn: maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree al of niet gepaard met koorts. In zeer ernstige gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen. Hebt u deze kazen gegeten en hebt u dergelijke symptomen, raadpleegt u dan direct uw huisarts en vertel welke kaas u hebt gegeten.

De NVWA raadt het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):