maandag, 8. september 2014 - 9:27 Update: 08-09-2014 13:03

'Economische zelfstandigheid vrouwen ondermijnd door massaontslagen in de zorg'

Vooral banen van vrouwen in gevaar door nieuwe taken gemeenten
Foto: SXC

De Nederlandse Vrouwenraad zegt maandag in Trouw dat de positie van vrouwen in gevaar is.

Volgens de raad wordt de moeizaam verworven economische zelfstandigheid van vrouwen ondermijnd, door de manier waarop gemeenten hun nieuwe taken oppakken. De raad is bang dat dit het einde van de emancipatie inluidt. Doordat de megaoperaties ( zoals decentralisatie van de zorg en de jeugdzorg) bij de gemeente gepaard gaan met forse bezuinigingen verliezen vrouwen massaal hun betaalde baan. In de thuiszorg bijvoorbeeld is 94 procent vrouw. Er zijn daar al duizenden banen verdwenen.

De Vrouwenraad is bang dat vrouwen op deze manier hun economische zelfstandigheid verliezen, want door de plannen worden duizenden werknemers bij zorginstellingen en verzorgingstehuizen ontslagen. Daarnaast voelen vrouwen een grote morele druk om bij te springen bij hulpbehoevende familie, vrienden en buren. Het oude rolmodel sluipt er weer in, zegt voorzitter Dorenda Gerts in de krant.

De Vrouwenraad heeft inmiddels al een brief geschreven aan de betrokken ministers en staatssecretaris, waarin de raad pleit voor een task force die in de gaten moet houden hoe de taakverschuivingen uitpakken voor vrouwen.

 

 

Categorie:
Tag(s):