donderdag, 2. oktober 2014 - 21:52 Update: 02-10-2014 21:53

Edison voor Radio Filharmonisch Orkest

Edison voor Radio Filharmonisch Orkest
Foto: fbf
Arnhem/Hilversum

Het Radio Filharmonisch Orkest krijgt de Oeuvreprijs Edison Klassiek 2014. Dit meldt de Edison Stichting donderdagavond.

De prijs is een erkenning voor het enorme oeuvre van het orkest en hun buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Op zaterdag 29 november wordt de Edison uitgereikt tijdens de Edison Philharmonic Jukebox, het slotconcert van de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg in Utrecht. Het concert wordt de volgende dag uitgezonden tijdens NTR Podium.

Oeuvreprijs
Het Radio Filharmonisch Orkest is in 1945 opgericht door Albert van Raalte. Het orkest werd nadien geleid door achtereenvolgens Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Sergiu Comissiona, Edo de Waart en Jaap van Zweden. In het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz aangetreden als chef-dirigent. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is vaste gastdirigent vanaf het seizoen 2011-2012 en tekende bij tot einde seizoen 2017-2018. Sinds december 2012 is voormalig chef-dirigent Bernard Haitink beschermheer van het Radio Filharmonisch Orkest.

Het Radio Filharmonisch Orkest heeft een indrukwekkende plaat- en cd-catalogus opgebouwd. In de jaren ’70 maakte het orkest voor het label Decca een aantal legendarische grammofoonplaten met dirigenten als Leopold Stokowski en Antal Doráti. Onder leiding van Jean Fournet werd voor Denon een serie cd’s gerealiseerd met Frans repertoire.

Opnamen van onder meer de complete symfonieën van Mahler onder leiding van Edo de Waart verschenen op cd, alsook een unieke Wagner-box en de complete orkestwerken van Rachmaninov. Cd’s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson en Jan van Vlijmen werden onderscheiden met prijzen en eervolle vermeldingen.

Voor het label BIS wordt al enige jaren gewerkt aan een Sjostakovitsj-serie onder leiding van Mark Wigglesworth [is al voltooid] en voor Octavia, resp. Challenge Records International aan de opnamen van de symfonieën van Bruckner onder leiding van Jaap van Zweden. Op het label QuattroLive verschenen lovend ontvangen opnamen van onder meer Mahlers Das klagende Lied, The music makers van Edward Elgar, Memoria van Wolfgang Rihm en Wagners Lohengrin en Die Meistersinger von Nürnberg.

In het seizoen 2010-2011 is de reeks Wagner-opera's aangevuld met een live-registratie van Parsifal, uitgebracht door Challenge Records, waarvoor het Radio Filharmonisch Orkest al een Edison won. In het K.A. Hartmann jaar 2013 werden al zijn symfonieën uitgebracht, een jaar later nog gevolgd door diens opera Simplicius Simplicissimus, met de hoogste internationale lof.

Al met al heeft het orkest een omvangrijke discografie opgebouwd, met vele hoogtepunten. Daarom is deze oeuvreprijs een terechte erkenning voor de vele opnames die het Radio Filharmonisch Orkest heeft gemaakt.

De uitreiking
Tijdens de Edison Philharmonic Jukebox op 29 november worden, naast de Oeuvre Edison, ook de andere Klassieke Edisons uitgereikt. Het speciale concert is de slotavond van de Buma Classical Convention, een nieuw tweedaags evenement in TivoliVredenburg, dat volledig in het teken staat van de Nederlandse klassieke muziek.

Provincie:
Tag(s):