vrijdag, 29. augustus 2014 - 14:52 Update: 29-08-2014 16:37

Eén op de drie Limburgers is te zwaar

Limburg gaat de strijd aan met overgewicht, één op de drie te zwaar
Foto: fbf
Maastricht

Binnen twee jaar moet heel Limburg bezig zijn met de aanpak van overgewicht.

Dat is nodig, want van alle Limburgers is eenderde te zwaar. Dit blijkt uit het aanvalsplan overgewicht, dat gedeputeerde Peter van Dijk van Zorg en Welzijn vrijdag heeft gelanceerd om Limburgers door een prevenieve aanpak op een gezonder gewicht te krijgen. De Provincie trekt hiervoor bijna een miljoen euro uit. 'Cijfers tonen aan dat ingrijpen niet langer kan worden uitgesteld,' zegt Van Dijk.

Veel Limburgers wegen meer dan goed voor hen is; 355.000 Limburgers zijn gewoonweg te zwaar. Dat is veel te veel. We lopen daarmee landelijk echt uit de pas. Limburgers eten ongezond en bewegen te weinig. Dat is wat er aan de hand is. Bovendien gaan steeds meer Limburgers gebukt onder hun overgewicht, krijgen suikerziekte of hartproblemen. Ook bij Limburgse kinderen is overgewicht en obesitas sterk toegenomen. We moeten nu echt met zijn allen aan de slag.”

Zijn aanvalsplan overgewicht bevat een uitvoeringsprogramma. Dat is een leidraad voor gemeenten om het plan handen en voeten te geven. Want Van Dijk wil dat alle 33 gemeenten er serieus werk van gaan maken op lokaal niveau. Het accent ligt bij de jeugd en de opvoeders. Niet alleen ouders, maar ook onderwijzers en leraren evenals de professionals in de zorg. Vooral de steden in Zuid-Limburg, waar het probleem het grootst is, moeten nu aan de slag. Gemeenten kunnen rekenen op financiële steun van de provincie bij de uitvoering.

Enkele gemeenten zijn al begonnen. Koploper is Roermond. Die gemeente is al een jaar bezig met het landelijke programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Onder de paraplu van de gemeente wordt samengewerkt met scholen, buurtsupers, sportclubs, huisartsen en woningcorporaties om gezonder te eten en meer te bewegen. Brunssum en Maastricht hebben zich hier afgelopen voorjaar bij aangesloten en nu zijn ook zeven Noord-Limburgse gemeenten hiermee aan de slag. 

De Provincie gaat onder andere de Maastricht Health Campus, GGD, Greenport Venlo, Limburgs drinkwatermaatschappij WML, zorgverzekeraar CZ en huisartsenorganisaties actief betrekken om de gemeenten te helpen. ,,Ik ben er van overtuigd dat – als iedereen meedoet – we binnen enkele jaren onder de landelijk gemiddelde overgewichtscijfers duiken  en Limburg een stuk gezonder wordt,” aldus Gedeputeerde Van Dijk.

Provincie:
Tag(s):