maandag, 23. juni 2014 - 17:39 Update: 03-07-2014 0:34

Eerder herkennen hart- en vaatziekten topprioriteit Hartstichting

Eerder herkennen hart- en vaatziekten topprioriteit Hartstichting
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De hoogste prioriteit van de Hartstichting wordt de komende jaren onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Dit meldt de Hartstichting maandag.

Dat is de uitkomst van een oproep van de Hartstichting aan de samenleving om te laten weten welk onderzoek prioriteit moet krijgen. Bijna 12.500 mensen brachten hun stem uit. 'Andere belangrijke investeringen zullen gaan naar onder meer hart- en vaatziekten bij vrouwen en een betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen', aldus de hartstichting.

De Hartstichting vroeg wetenschappers, patiënten en hun naasten, zorgverleners, donateurs en vrijwilligers hun stem uit te brengen. Op basis van de uitkomsten van de stemming presenteert de Hartstichting haar onderzoeksagenda voor de komende jaren:
het eerder herkennen van hart- en vaatziekten
hart- en vaatziekten bij vrouwen
betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen
acute behandeling van beroertes
nieuwe manieren om een gezonde leefstijl lang vol te houden
Overtuigend en eensgezind

De uitslag van de stemming voor de onderwerpen die op de onderzoeksagenda komen was overtuigend en eensgezind: bij het stemmen bleek weinig verschil in keuze tussen de verschillende groepen die hun stem uitbrachten. Onderzoek naar nieuwe manieren om een gezonde leefstijl lang vol te houden is de grootste wens van wetenschappers en zorgverleners.

Floris Italianer, directeur: “We hadden niet verwacht dat de samenleving zó duidelijk en eensgezind zou kiezen. Nu we weten waar de behoeften en de kansen liggen, kunnen we ons geld nog gerichter inzetten. De Hartstichting wil de komende vijf jaren 50 miljoen euro werven voor de onderzoeksprioriteiten uit de samenleving.“

Online stemmen en gesprekken
Via een online vragenlijst konden mensen 6 weken lang stemmen op 17 onderzoeksthema’s. De thema’s op de vragenlijst waren bepaald in groepsgesprekken met meer dan 150 patiënten en hun naasten, wetenschappers, zorgverleners, donateurs en vrijwilligers. Een commissie met afgevaardigden uit deze groepen adviseerde de Hartstichting bij de opzet en uitvoering van de stemming. De prioriteitenlijst is bepaald op basis van het aantal stemmen op een thema in combinatie met het belang (symbolisch bedrag) dat mensen aan het thema gaven.

Investeren in de onderzoeksagenda
Volgend jaar verwacht de Hartstichting de eerste onderzoeken te kunnen financieren. Voor het eind van dit jaar wil zij de thema’s op haar onderzoeksagenda samen met wetenschappers en deelnemers aan de groepsgesprekken verder uitwerken: welke resultaten kunnen we binnen welke termijn behalen en wat voor onderzoek is daarvoor nodig?

Categorie: