donderdag, 30. oktober 2014 - 12:16 Update: 31-10-2014 12:10

Eerste begraafplaats in de natuur komt in Noord-Brabant

Natuurbegraafplaats | Natuurmonumenten
Foto: Natuurmonumenten
Huis ter Heide

Het Brabantse Huis ter Heide wordt het eerste natuurgebied van Natuurmonumenten waar een natuurbegraafplaats wordt gerealiseerd.

De natuurbegraafplaats, die Natuurmonumenten samen met haar partner Natuurbegraven Nederland realiseert, wordt circa 35 hectare groot en zal naar verwachting in het najaar van 2015 worden geopend. 

Groeiende vraag

Met dit initiatief speelt Natuurmonumenten in op een groeiende vraag vanuit de samenleving. Voor veel mensen is het een wens om begraven te worden in midden in de natuur, op een mooie plek waar eeuwige rust heerst en waar de overledene opgaat in de natuur. Natuurmonumenten wil die gelegenheid graag bieden.

Tien tot vijftien natuurbegraafplaatsen

De komende jaren zullen er tien tot vijftien natuurbegraafplaatsen worden gerealiseerd. Natuurmonumenten stelt natuurgebieden beschikbaar en Natuurbegraven Nederland zorgt voor het beheer van de natuurbegraafplaatsen. De gebieden blijven voor iedereen tussen zonsopgang en –ondergang toegankelijk.

De natuurbegraafplaats op Huis ter Heide is de eerste gezamenlijke locatie. Van het in totaal 1.000 hectare tellende landgoed, zal 35 hectare worden ingericht als natuurbegraafplaats.  Met de inrichting zal de ecologische waarde enorm vergroot worden en ook nieuwe natuur worden gerealiseerd. Het landhuis dat momenteel in gebruik als beheerkantoor, zal de informatie- en ontvangstruimte voor de natuurbegraafplaats worden. Het streven is om de natuurbegraafplaats Huis ter Heide in het najaar van 2015 te openen. 

Bescherming natuur gewaardborgd

Bij de aanleg van de natuurbegraafplaatsen staat de natuur voorop. In het gebied passen geen grafmonumenten, wel kunnen nabestaanden kiezen voor een houten gedenkteken met een persoonlijke tekst. Een grafkist is toegestaan als deze is gemaakt van afbreekbaar materiaal. Door de eeuwigdurende grafrust kan er geen andere bestemming meer komen dan natuur. Hiermee kan de bescherming van de natuur tot in de eeuwigheid worden gewaarborgd.

Provincie:
Tag(s):