maandag, 22. december 2014 - 9:14 Update: 22-12-2014 12:35

Eerste Kamer wil met ingang van januari 2015 topinkomens verder aan banden leggen

Eerste Kamer wil nog voor het nieuwe jaar topinkomens verder aan banden leggen
Foto: RVD
Den Haag

Hoewel het kerstreces op het Binnenhof officieel is begonnen, wil de Eerste Kamer maandagavond toch bijeen komen om te vergaderen over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent. Dit melden verschillende media maandag.

Eerst was het de bedoeling dat de behandeling door de Senaat zou worden uitgesteld omdat deze het te druk had. Maar de maatregel van minister Plasterk kon dan niet per 1 januari 2015 ingaan en dat vond een meerderheid van de Eerste Kamer toch onjuist.

Het voorstel kon eerder al rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Voorstemmers waren: PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, ChristenUnie, VVD, eenmansfractie Van Vliet, 50PLUS/Baay-Timmerman, 50PLUS/Klein, GroenLinks, PvdA, PvdD en de SP.  CDA, D66 en SGP stemden tegen. De partijen vinden het idee wel goed, maar zijn van mening dat deze wet te snel volgt op de eerdere verlaging van de topinkomens. De drie partijen willen eerst dat de voors en tegens van die verlaging in kaart worden gebracht.

Provincie: