vrijdag, 10. januari 2014 - 21:36 Update: 03-07-2014 0:44

Eerste pensioenfonds verhoogt haar uitkeringen

Foto pensioen appeltje voor de dorst | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Uit berekeningen van RTL Z blijkt dat Zorg en Welzijn, als eerste grote pensioenfonds, de pensioenen gaat verhogen.

Met terugwerkenden kracht gaan alle pensioenen per 1 januari 0,94 procent omhoog. Dit meldt RTL Nieuws vrijdag.

Er is ruimte om de pensioenen met 0,94 procent op te krikken omdat de dekkingsgraad van het fonds gestegen zou zijn naar 108 procent op 31 december 2013, boven de vereiste 105 procent. Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioen en de pensioenopbouw van 2,5 miljoen (oud)- werknemers in de sectoren zorg en welzijn. Zij krijgen op een pensioen van 10.000 euro op jaarbasias 94 euro meer.

Zorg en Welzijn had in een herstelplan al eerder aangegeven dat zij de pensioenen met de helft van de loonontwikkeling (1,88 procent) zou verhogen als de dekkingsgraad hoog genoeg zou zijn (tussen de 105 en 117,5 procent). Voorwaarde is wel dat de dekkingsgraad ook na de indexatie ruim boven de 105 procent blijft. Volgens de berekeningen van de economie-redactie van RTL Nieuws is dit zeker het geval en kan Zorg en Welzijn haar beloftes aan de gepensioneerden waarmaken.

Bestuurslid Albert Vink  van Zorg en Welzijn zegt dat de dekkingsgraad van 31 december volgens voorlopige berekeningen wel boven de 105 procent is, maar geen 108 procent. Of het meer of minder is dan dat percentage, wil hij niet kwijt, zo schrijft de NOS vrijdag.

Het bestuur van Zorg en Welzijn besluit eind januari definitief over de indexering, maar directeur Peter Borgdorff stelt aan RTL Z dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn gaat indexeren "als de dekkingsgraad het toelaat." Het zou het eerste grotere fonds zijn dat dit besluit neemt.

Categorie: