dinsdag, 29. juli 2014 - 11:48 Update: 29-07-2014 13:04

Eerste zwarte zaterdag in Frankrijk

Zwarte zaterdag op wegen
Foto: fbf
Den Haag

In Frankrijk ontstaan aanstaande zaterdag extreem lange files op de routes naar het zuiden, verwacht de ANWB. Niet alleen voor miljoenen Fransen begint de zomervakantie, ook in Duitsland en Italië sluiten de scholen hun deuren.

Het leidt door heel Europa tot lange files, vooral in Zwitserland en Oostenrijk ontstaan wachttijden bij tunnels. Wie de ergste files en vertragingen wil vermijden doet er goed aan om pas zaterdag rond het middaguur vanuit Nederland te vertrekken. Of een andere reisdag te kiezen.

Rond 13.00 uur hoogtepunt
Rond 07.00 uur verwacht de ANWB in Frankrijk de eerste files. De files breiden in de loop van de ochtend verder uit en zullen rond 13.00 uur het hoogtepunt bereiken. Vorig jaar stond er op de eerste zaterdag in augustus op dat tijdstip 828 kilometer file in Frankrijk. Op alle belangrijke routes naar het zuiden zal het verkeer vastlopen. De problemen zullen het grootst zijn rond Valence, ten zuiden van Lyon. De route door de Rhônevallei (A7) is traditioneel het belangrijkste knelpunt. In het westen van Frankrijk  zal het verkeer vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Spaanse grens. Alternatieve routes naar het zuiden zijn de A39 via Bourg-en-Bresse, of door het midden van Frankrijk via de A20 (Limoges) of de A71/A75 (Clermont-Ferrand). Maar ook op die wegen moet de vakantieganger rekening houden met fikse files.

Duitsland
Ook is het zaterdag een drukte van belang op de Duitse Autobahnen. De ANWB verwacht lange files op de A3/A9 Frankfurt-Neurenberg-München en op de A8 München-Salzburg. In het noorden is de vertraging het grootst rond Bremen en Hamburg op de A1/A7. Vorig jaar stond er rond 10.00 uur 30 km file bij Hamburg op de A7. Verderop richting de Deense grens liep de vertraging rond dat tijdstip op tot wel twee uur.

Oostenrijk
Oostenrijk mag dit weekend rekenen op een grote stroom vakantiegangers uit Duitsland. Dat is vooral op de B179, de A10 en de A13 te merken. Verder zal er veel vertraging zijn op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Wachttijden van drie uur zijn op uitreisdagen als deze geen uitzondering. Ook voor de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland is de verwachting dat de wachttijd zal oplopen tot boven de twee uur.

Belangrijkste knelpunten in Italië zijn de A14 bij Bologna richting zuiden en de A22 bij Trento. Ook rond de grote meren in het noorden wordt het druk. Volgende week volgt een tweede “zwarte zaterdag” in Frankrijk. Ook dan staan er honderden kilometers file richting de zomerzon.

Nederland
In Nederland gaat dit weekend de A20 Hoek van Holland richting Gouda dicht voor werkzaamheden. De afsluiting is vanaf vrijdagavond 22.00 tot maandagmorgen 05.00 uur tussen de knooppunten Terbregseplein en Gouwe. Het verkeer richting Gouda en Utrecht moet flink omrijden, bijvoorbeeld via Gorinchem.

 

Provincie: