vrijdag, 21. november 2014 - 16:53 Update: 22-11-2014 9:33

Eet geen rauwe eieren van met vogelgriep besmette pluimveebedrijven

Eet geen rouwe eieren of vlees van besmette pluimveebedrijven
Foto: Archief FBF
Ter Aar

Bij de meeste pluimveebedrijven kunnen particulieren vaak aan de deur eieren of zelfs kippen kopen. Zo ook bij het met vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Ter Aar.

Donderdag werd bekend dat het bedrijf is getroffen door het virus. Vandaag is bekend geworden dat het gaat om de H5N8-variant die op de mens overgedragen kan worden met alle gevolgen van dien.

In het Zuid-Hollandse dorpje, waar veel mensen verse eieren gingen halen, reist vandaag bij vele de vraag of de gekochte eieren mogelijk ook besmet zijn met het gevreesde vogelgriepvirus? De kans is aanwezig dat de verkochte eieren zijn besmet met het virus.

Geen paniek

Toch is volgens de WHO de kans klein dat mensen daar ziek van worden. Dezelfde hygiëne die mensen in de keuken in acht nemen bij het klaarmaken van kippenvlees of eieren vanwege bijvoorbeeld salmonella, zijn ook bij AI voldoende. Het virus overleeft koken/bakken/magnetronbereiding niet.

De WHO geeft aan dat er geen bewijs is dat er ooit mensen geïnfecteerd zijn geraakt door het eten besmette eieren of eiproducten. Echter, eten van rauwe eieren wordt door de WHO uit voorzorg toch afgeraden, zoals dit ook wordt afgeraden in verband met salmonella. Het virus overleeft koken/bakken/magnetronbereiding van de eieren niet.

Winkels

De kans dat vlees of eieren van met HPAI besmette bedrijven in Nederland in de winkel terecht komen is klein. Immers, HPAI geeft bij kippen duidelijke klinische symptomen en zieke dieren mogen niet worden vervoerd of geslacht. Pluimvee en eieren mogen besmette, verdachte en buurtbedrijven niet verlaten. Mochten er de dagen ervoor nog eieren naar een pakstation, of pluimvee naar een slachterij, in Nederland zijn gegaan dan worden deze door de NVWA bij het pakstation / de slachterij uit de handel genomen en vernietigd.

Lees alles over:
Provincie: