zaterdag, 13. december 2014 - 9:08 Update: 13-12-2014 16:49

Einde aan wilde dieren circus

Verbod op wilde dieren in circus
Foto: Archief FBF
Den Haag

Er komt een verbod op wilde dieren in het circus.

Met dit voorstel van staatssecretaris Dijksma is de ministerraad akkoord gegaan. Het streven is dit verbod in 2015 in te laten gaan.

Dierenwelzijn

Het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen van wilde dieren tasten het welzijn aan. Dijksma: 'Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.'

Aantal

In 2012 hebben circa 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren. Ongeveer 16 daarvan hebben acts met wilde dieren. In die circussen werden in totaal 15 wilde diersoorten geteld met in totaal 119 dieren, waaronder de zoogdieren die straks verboden worden (onder andere olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s,  zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen).

De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is woedend op de voorgenomen plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economisch Zaken. 

Tag(s):