woensdag, 5. februari 2014 - 20:17 Update: 03-07-2014 0:43

Eisen aan moskee-internaten ter bescherming van het kind

Foto van biddende moslim in moskee | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De veiligheid en het welzijn van kinderen in zogenaamde moskee-internaten wordt vergroot. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt voortaan wettelijke eisen aan internaten om dit te regelen.

Gemeenten zien er op toe dat de internaten aan de eisen voldoen en treden op als dit niet het geval is. De wet is vanaf vandaag gepubliceerd op www.internetconsultatie.nl zodat iedereen erover mee kan denken. Het wetsvoorstel wordt voor de zomer aan de Tweede Kamer gestuurd. De internaten moeten vanaf 1 juli 2015 voldoen aan wettelijke eisen.

Minister Asscher: ‘Het is belangrijk voor de integratie dat kinderen meedoen aan de Nederlandse samenleving. Ik wil tegengaan dat kinderen met hun rug naar de samenleving opgroeien. Om dit te voorkomen moeten we weten wat er in de internaten gebeurt. Gemeenten halen de banden met de internaten aan en gaan vaker controleren. Met deze wet krijgen ze bovendien de mogelijkheid misstanden aan te pakken.'

Een jaar geleden, in mei 2013, maakte minister Asscher samen met gemeenten en internaatbesturen al vrijwillig afspraken om de veiligheid en het welzijn voor kinderen in de internaten te vergroten. Zo moet er sindsdien een vertrouwenspersoon zijn, moeten medewerkers in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en wijzen de internaten ouders erop dat hun kinderen op de juiste manier in het GBA staan. De GGD controleert vanaf het voorjaar van 2014 of de internaten voldoen aan deze afspraken. Asscher zet de afspraken nu om in voor de wet afdwingbare afspraken zodat gemeenten ook kunnen handhaven als er misstanden zijn.

De eisen gelden niet alleen voor de Turkse internaten, maar voor alle private internaten, dus ook voor bijvoorbeeld opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys. De eisen zijn grotendeels gebaseerd op de eisen die voor schippersinternaten gelden.

Provincie: